El dia del llibre i la rosa ja és a tocar. La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters han ofert aquest dilluns tots els detalls de la diada de Sant Jordi 2024 a Barcelona. A la presentació, que s’ha fet des de l’Ateneu Barcelonès, el sector del llibre s’ha mostrat molt optimista i ha assegurat que, pel que fa a les vendes, estaran satisfets si són similars a les del 2023, que van ser molt bones. “Estem davant d’un model d’èxit”, ha dit Jordi Ferrer, representant de la Cambra del Llibre de Catalunya.

En la presentació d’aquest dilluns també hi han participat el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Xavier Marcé, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

La Rambla es recupera com a espai central de Sant Jordi

Una de les novetats de Sant Jordi a Barcelona és que es recuperarà tota la Rambla com a espai de venda de llibres i roses, amb 94 parades de llibres, les floristeries i les parades de les entitats del barri. Ja l’any passat el Gremi de Llibreters va apostar per recuperar part d’aquest espai tradicional de venda de llibres i roses —només hi havia parades entre la plaça de Catalunya i la plaça Reial— però pel 2024 es vol que la celebració de Sant Jordi ocupi tot el traçat de la Rambla. “La Rambla es recupera d’una manera que voldria pensar que és definitiva com a un espai de Sant Jordi”, ha explicat Xavier Marcé, conseller de Cultura de Barcelona.

Una altra novetat, és que la Biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí, serà un pol d’activitat per a aquesta diada: s’hi farà el pregó de Sant Jordi el dia 22, que serà a càrrec de l’escriptor David Walliams i, a més, el dia 23 hi haurà un punt de venda amb diverses parades de llibres i roses. Des de l’Ajuntament, també han destacat que per primera vegada hi haurà set districtes de la ciutat on els punts de venda s’agruparan en espais estratègics.

Com serà la diada de Sant Jordi?

En les edicions anteriors, la superilla literària es va convertir en l’epicentre de la diada del llibre i la rosa. Eguany, aquest espai es mantindrà i es potenciarà ampliant la presència del dia de sant Jordi a tota la Rambla però, a més, en total hi haurà set districtes de la ciutat que tindran espai professionals dedicats a la venda de llibres i roses. En aquestes àrees, on els paradistes hauran de pagar una quota que ha estat polèmica, la Cambra del Llibre de Catalunya explica que Barcelona tindrà 336 parades destinades als llibres, una quinzena més que l’any anterior.

A banda, al conjunt de la ciutat s’han demanat 5.000 llicències més per poder establir parades de venda de llibres i roses, ja sigui davant de les llibreries o per part de venedors no professionals o entitats.

Llibreters i floristes es preparen per a la diada

A mesura que es van coneixent tots els detalls sobre la diada de Sant Jordi, llibreters i floristes ja és preparen pel gran dia. El Gremi de Floristes de Catalunya assegura que les roses mantindran el preu de l’any passat i que la sequera no hi tindrà cap afectació. Aquests professionals també lamenten la permissivitat de les autoritats a l’hora de donar permisos per instal·lar parades de roses per Sant Jordi i expliquen que la venda no professional fa que es llencin mig milió de roses.

A les llibreries també escalfen motors per al 23 d’abril i aprofiten els últims dies per endreçar caixes carregades de novetats literàries.

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?