La biblioteca de Barcelona Gabriel García Márquez ha guanyat el premi a la millor biblioteca pública del món, segons ha anunciat la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). El jurat ha valorat “la interacció amb l’entorn i la cultura local de la biblioteca, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis i la sostenibilitat” de la biblioteca. També aspectes com el compromís amb l’aprenentatge, la connexió social i la digitalització.

Aquest equipament, inaugurat fa poc més d’un any, era un dels finalistes, juntament amb tres biblioteques més: la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shangai Library East (la Xina). La biblioteca, que és la central del districte de Sant Martí, està ubicada al barri de Sant Martí de Provençals i és la primera d’arreu de l’estat que obté aquest reconeixement.

L’anunci l’ha fet públic l’IFLA a Rotterdam, durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació. Un cop han rebut la notícia, els treballadors i treballadores de l’equipament han brindat amb cava i han celebrat la bona nova amb els usuaris: “Estem molt contents i encarara estem paint la notícia”, ha explicat a betevé Sergi Fernández, un dels bibliotecaris. Segons ell, “la biblioteca és un regal i els veïns són els que la fan funcionar cada dia“. També alguns usuaris habituals han destacat que el premi també servei per reivindicar els barris de Sant Martí de Provençals i la Verneda.

També Francesc Xavier González, president del Col·legi Oficial de Bibliotecaris – Documentalistes de Catalunya, ha publicat, des de Rotterdam, imatges del moment en què s’ha fet públic l’anunci a les xarxes socials.

Una biblioteca d’èxit

La Gabriel García Márquez està especialitzada en literatura llatinoamericana i és un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 metres quadrats. Fa un any de l’estrena de l’equipament i, segons la direcció de la biblioteca, ha estat un èxit total de públic. Es diu que els veïns l’anomenen popularment el Guggenheim de la Verneda.