Sant Andreu celebrarà diumenge, 13 de gener, la 92a edició de la festivitat dels Tres Tombs. La Societat per a la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar organitza aquesta activitat des del 1924 i, des de llavors, sempre ha sortit al carrer el cap de setmana anterior al 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, patró dels animals. L’entitat prepara els carruatges i cavalls per a la cavalcada, que tindrà recorregut nou per segon any consecutiu.

Recorregut nou

Les obres del Mercat de Sant Andreu han obligat a dissenyar un recorregut diferent però de distància semblant. Les entitats es concentraran a les 10 del matí al Parc de La Maquinista, al Bon Pastor, i començarà la desfilada a dos quarts de 12 al carrer de Ferran Junoy. Seguirà per Sant Adrià, Segre i Torras i Bages però no s’aturarà davant l’església de Sant Andreu de Palomar, ja que pujarà pel carrer de Palomar per girar pel carrer Gran de Sant Andreu, baixarà per Joan Torras i tornarà a Torras i Bages, que serà quan es farà la benedicció dels animals. Després continuarà pels carrers del Segre, de Virgili i de Santa Coloma fins a arribar a la rambla de l’Onze de Setembre i pujar la rambla de Fabra i Puig. Aquí es faran les dues voltes entre el carren Gran de Sant Andreu i el de Concepción Arenal.

Hermenegildo Serrano, secretari de l’entitat, ha demanat que, per seguretat, les persones i animals no s’aglutinin als carrers de Virgili i del Segre i diu que és preferible que s’estiguin a la rambla de l’Onze de Setembre, a Fabra i Puig o davant l’església.

Una festivitat més que centenària

L’historiador andreuenc Pau Vinyes ha trobat documents nous que evidencien que la cavalcada dels Tres Tombs ja es feia a finals del segle XIX. A través d’un buidatge de revistes publicades a Sant Andreu, Vinyes va trobar en un article del número del gener del 1893 de ‘La Bandera Catalana’, un setmanari editat entre el 1892 i el 1893, referències a la festivitat.

“La festivitat és d’origen pagà i Sant Andreu era un poble amb passat agrícola, i és de suposar que amb el pas de poble agrícola a industrial es volgués fer un reconeixement a les feines del camp”. Així justifica Pau Vinyes l’existència dels Tres Tombs, que, fins i tot, podria ser més antiga.

La figura artesana de Sant Antoni

Una altra novetat és la restauració de la figura de Sant Antoni Abat que va dalt de la bandera de l’entitat. Gràcies a aquesta restauració, s’ha descobert que la peça es tracta d’una obra artesana. “L’artesà que la va restaurar ens va dir que la figura no està estampada, està picada”, explica l’Hermenegildo.

La figura, de plata, surt a la cavalcada des de la primera edició, l’any 1924, però no es té constància de qui l’ha feta. L’encarregat de restaurar-la, el joier Francesc Clapés Triviño, de Palma, elaborarà una ressenya sobre com s’ha fet la peça i l’entregarà a l’entitat.