Al carrer d’en Xuclà número 4, hi ha la granja Can Viader, el lloc on es va inventar el Cacaolat. Aquest és un lloc molt especial en la vida de Jean León, famós a tot el món pels seus vins.

Jean León es deia, en realitat, Ángel Ceferino Carrión Madrazo i va néixer l’any 1928 a Santander. La casa familiar es va incendiar i tota la família es va traslladar a Barcelona on sempre es va sentir català.

Jean León, plaxista a la Pegaso

Carrión va començar a treballar com a planxista a la Pegaso de Barcelona. Però veient que a l’Espanya franquista i fosca de l’època no hi tenia res a fer, se’n va anar a França a peu amb dos amics. Allà van treballar a la verema i en altres feines per l’estil. Veient que a França tampoc no tenien un gran futur, els tres amics van decidir fugir als EEUU, la terra dels somnis i les oportunitats. A la vuitena, van aconseguir embarcar en un vaixell com a polissons que els va dur fins a Nova York.

El somni americà de Jean León

Un cop a Nova York, es va instal·lar al Bronx, a casa del seu oncle. Allà va adoptar una nova identitat. Una família portorriquenya del barri, especialment la mare, es va apiadar de la seva situació i li va permetre adoptar el nom familiar de Justo Ramon León. En aquella època va rebre dues cartes: la primera, de l’exèrcit feixista, que el reclama com a pròfug; la segona, de l’exèrcit dels EEUU, que el cridava a files per anar a la Guerra de Corea. Aleshores va marxar a Los Ángeles sota una nova identitat, Jean León.

Jean León havia anat als EEUU amb la idea de fer d’actor i per això va triar Los Àngeles. Un dia, mentre treballava en un bar, un representant d’artistes el va sentir parlar en castellà amb Jorge Negrete, el cantant mexicà, i li va proposar una aventura esbojarrada: anar a Espanya a contractar una parella de flamenc per portar-la als EEUU a fer pel·lícules. León tenia 22 anys i molta empenta, i va acceptar el repte. Era una bona excusa per tornar a veure la família.

León amagat a la granja Viader

Casualment, la seva estada a Barcelona va coincidir amb la boda de la seva germana Conxi, una gran oportunitat de veure tota la família. Però la germana petita, la Txiqui, el va alertar que les autoritats franquistes l’anirien a buscar i que per seguretat, hauria de veure la boda d’amagat al cor de l’església. León no veia la manera d’esmunyir-se fins al cor i per tal que la família sabés que era present, va comprar un ram de roses vermelles i el va deixar davant de l’altar. Aleshores, Ceferino-Jean va recordar que la granja Viader, situada al darrera de l’església de Betlem, allà on se celebrava la boda, tenia unes escales que menaven directament al cor de l’església. Aprofitant la relació que tenia amb la propietària, a la que coneixia d’anar-hi amb la família de petit, es va introduir secretament al cor i va poder seguir la cerimònia.

Jean León i La Scala a Beverly Hills

De tornada als EEUU, no va trigar a descobrir que no tenia ni la fusta, ni la planta per triomfar a Hollywood. Per tant, va començar a treballar de taxista. Gràcies a aquesta nova ocupació, va conèixer grans estrelles, com Frank Sinatra, Paul Newman, Marylin Monroe o Elizabeth Taylor.

El seu somni americà es va fer realitat quan va obrir La Scala, el restaurant més famós de Beverly Hills. Amb l’èxit del restaurant, passats dotze anys, va tornar a Catalunya, al Penedès, per fer el seu famós vi.