El BCNegra 2019, el festival de novel·la negra de Barcelona, vol retre homenatge al port de Barcelona, aquest territori amb lleis pròpies, de mestissatge, d’espai d’entrada i també de fugida, que ha servit d’inspiració a molts dels escriptors del gènere. Per això, serà l’eix central de la 14a edició d’aquest festival literari, que incorpora dos espais relacionats amb aquest ambient: les golondrines, on autors com Rosa Montero, Màrius, Serra, Marc Artigau o Andreu Martín, es trobaran cara a cara amb els seus lectors els dies 26 i 27 de gener, i la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB), on es farà la cloenda del certamen, el 3 de febrer.

El festival començarà el 24 de gener i escamparà la programació per tota la ciutat, amb un total de 41 activitats i 86 autors de tots els racons del món. Destaquen noms com Claudia Piñeiro, la guanyadora del XIV Premi Pepe Carvalho; John Banville; Yasmina Khadra, Ferran Torrent o Leila Slimani. També vindrà a Barcelona Otto Penzler, el fundador i propietari d’una de les primeres llibreries del gènere policíac, la mítica The Mysterious Bookshop de Nova York.

D’altra banda, com ja es va establir en l’edició anterior, es proposarà aprofundir en un personatge, un llibre i un autor. El personatge és Lisbeth Salander, la coprotagonista juntament amb Stieg Larsson, de la saga Mil·lenni. El llibre és ‘Total Khépos’, de Jean-Claude Izzo, i l’autor serà el nord-americà Chester Himes.

Consulta’n el programa complet aquí en pdf

Homenatge al desaparegut Paco Camarasa

El BCNegra també dedica un espai a la memòria de qui va ser l’impulsor del festival, el llibreter Paco Camarasa, i que va morir l’abril passat. D’una banda, Barcelona acollirà el llegat de qui va dirigir el certamen durant 13 anys i va regentar la llibreria Negra i Criminal, a la Barceloneta. La seva dona, Montse Clavé, el donarà a la ciutat coincidint amb el festival. El fons bibliogràfic l’acollirà la Biblioteca de Montbau, especialitzada en gènere negre, i el documental l’Arxiu del Districte de Ciutat Vella.

També s’instal·larà una taula anomenada Port Camarasa, en què es donarà veu a altres llibreters perquè recomanin llibres de Barcelona i s’editarà el llibre ‘Paraula de llibreter’,  una compilació de tots els discursos que va escriure a les cerimònies d’entrega del Premi Pepe Carvalho.