El 31 de desembre, els nens busquen l’home dels nassos pels carrerons de la ciutat. Però, qui és aquest personatge misteriós que té tants nassos com dies l’any?

L’home dels nassos apareix cada 31 de desembre a la plaça de Sant Jaume per donar les claus que obren l’any tant a l’ajuntament com a la Generalitat de Catalunya.

Símbol del nou any

Aquest personatge misteriós apareix en l’època de Nadal i el dia de Cap d’Any . Segons la tradició, té un nas per cada dia de l’any. Però com que apareix el darrer dia de l’any, ja li han caigut tots els nassos menys un. Els nenes i les nenes el busquen per tota la ciutat però és difícil de distingir de la resta de ciutadans.

Alguns consideren l’home dels nassos com un esperit de la natura que apareix amb l’any nou. Per això porta les claus que l’obren. De fet, antigament, el deu romà Janus, que dóna nom al mes de gener, portava les claus del nou any. És possible que l’home dels nassos tingui alguna relació amb el deu romà.

Mitologia romana

Segons explica l’escriptor Joan de Déu Prats, els romans feien la guerra a la primavera, per això, el deu de la guerra, Mart, dóna nom al mes de març. Però les tropes romanes, per arribar al camp de batalla, sortien a l’hivern. Per això, van avançar el principi de l’any a l’hivern. Això desconcerta l’home dels nassos, que espera aparèixer a la primavera. Quan es troba l’hivern, s’amaga pels carrerons.

La gent que ha vist l’home dels nassos el descriu de formes diferents. Unes vegades, amb un barret de copa; d’altres, amb gorra. Però molts diuen que porta una maleta amb les experiències viscudes aquell any.

A la Casa dels Entremesos dormen tots els personatges de festa major de Ciutat Vella. Es diu Casa dels Entremesos perquè a l’edat mitjana, als nobles, entre plat i plat els oferien petites obres de teatre. Aquí dorm, també, una representació de l’home dels nassos. És un capgròs que es va estrenar el 1997 i és obra de l’artesà Amadeu Ferrer. Espera el proper 31 de desembre per sorprendre tots els nens i nenes.