El barri de Sant Antoni celebra enguany la 195a edició dels clàssics Tres Tombs, una desfilada de carrosses pels carrers del barri. Com sempre, els animals en són els clars protagonistes i en concret els cavalls. Els col·lectius animalistes, però, ja fa anys que veuen aquesta tradició com una tortura envers als animals, i per això l’organització del Tres Tombs, preocupada pel benestar dels cavalls, ha volgut explicar els processos pels quals passen els cavalls abans d’arribar a desfilar pels carrers. Ara bé, els col·lectius animalistes tampoc no han faltat a la cita, han protestat al final de la cavalcada.

Protesta animalista als Tres Tombs

Un control exhaustiu

Dues veterinàries s’encarreguen de controlar l’estat de tots els cavalls que desfilaran. En primer lloc, mitjançant un aparell electrònic, s’asseguren que tots els cavalls porten el microxip posat. Seguidament se’n revisen les cartilles mèdiques, uns papers fonamentals, explica una de les veterinàries, perquè “es tracta de la documentació del cavall, i fer un control per veure que porten les vacunes al dia és vital.” Finalment, el cavall es sotmet a un reconeixement mèdic. Es revisa que les pulsacions siguin les adequades, que tingui una bona regulació digestiva i que els nivells de mucoses siguin els idonis. “Tot i que no ens hi trobem gairebé mai”, afirmen, en cas que un dels cavalls no estigui en condicions per desfilar és retirat immediatament de la cavalcada. “Hem d’entendre, però, que són animals preparats per aquest tipus de festes tradicionals“, afegeixen.

Els controls, no només en cavalls

Agents de la Guàrdia Urbana que havien de tallar els carrers durant la cavalcada, han tingut feina abans de començar-la: fer controls d’alcoholèmia. Sí, els genets també són considerats conductors i, per això, volen assegurar-se que cap d’ells dirigeix els cavalls sota l’efecte de l’alcohol.

Un èxit d’assistència

Els Tres Tombs és sempre un reclam perquè tan petits com grans s’hi acostin a respirar l’ambient de festa popular. Els més petits ho viuen com una festa a prop dels animals i on s’hi poden arreplagar els caramels que es tiren de les carrosses; els més grans, s’ho miren amb perspectiva, “es tracta d’una festa històrica al barri, que ha anat evolucionant, però que sempre serà de barri”, afegeix un veï de Sant Antoni.