Dagoll dagom

(ANC/Redacció) Dagoll Dagom s’acomiadarà el 2024 coincidint amb els 50 anys de la companyia. Abaixaran el teló, però, per la porta grossa, amb la reestrena al Teatre Victòria del seu musical insígnia, ‘Mar i cel’, basat en l’obra d’Àngel Guimerà, amb música d’Albert Guinovart i text de Xavier Bru de Sala. L’estrena de la nova versió està prevista per al setembre i les entrades es posen a la venda aquest dilluns, a les 10 h, coincidint amb l’inici dels càstings presencials. Entre les més de 1.000 candidatures rebudes, 109 aspirants faran el procés de selecció, que culminarà amb l’elecció del repartiment que protagonitzarà la reestrena de ‘Mar i cel’.

El musical insígnia de la gran companyia teatral catalana

‘Mar i cel’ suposa el pal de paller de la trajectòria artística de Dagoll Dagom, un espectacle que no només va marcar un abans i un després en la companyia, sinó que també ho va fer en els musicals a Catalunya. La incipient companyia, esperonada per l’èxit que havia tingut l’opereta ‘El Mikado’ l’any 1987, van decidir llançar-se a la piscina i convertir una obra en vers clàssic de Guimerà i reconvertir-la en un musical.

“Ens deien que estàvem bojos, però les institucions ens van ajudar, sense grans convenciments, i vam jugar-nos-la, vam invertir-hi tot el que teníem”, recorda en una entrevista a l’ACN la productora executiva de Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella.

Més d’un any després de començar a pensar-hi, ‘Mar i cel’ es va estrenar al Teatre Victòria l’any 1988 i, molt de pressa, va esdevenir un èxit. Fins al 1990, la van veure més de 350.000 persones en 352 funcions. La producció va tornar a escena el 2004 i, fins al 2006, van passar pels patis de butaques del TNC i el Victòria 325.000 espectadors en les 374 funcions.

El 2007 l’espectacle musical va viatjar fins a l’Òpera Halle, a Alemanya, on se’n van representar 14 funcions amb més de 10.000 espectadors. L’obra també es va traduir al castellà i ‘Mar y cielo’ va arribar a Madrid, Bilbao i Saragossa el 1990, amb 146 funcions i 191.000 espectadors. El 2006 va tornar a la capital espanyola amb 85 funcions i 36.540 persones.

L’última de les vegades que la companyia l’ha portat fins a escena va ser el 2014, també al Victòria, amb 356 funcions a les quals hi van assistir 306.927 persones de públic. Es va representar per última vegada el 2016.

Gonyalons, Crosas i Batalla en el primer repartiment

Entre les bambolines dels seus escenaris hi han debutat desenes d’actors que, posteriorment, s’han consolidat com a intèrprets de primer nivell. És el cas, per exemple, d’Àngels Gonyalons, que interpretava el paper protagonista de Blanca en el primer ‘Mar i cel’, el del 1988. Carme Cuesta la va substituir en funcions de la mateixa producció. També conformaven el repartiment Roser Batalla i Pep Cruz.