premis ciutat barcelona 2023 lletres

Un any més, l’entrega dels Premis Ciutat de Barcelona 2023 està a punt de celebrar-se i ja s’ha fet pública la llista dels guardonats en la categoria de lletres. Els guardons es lliuraran el 13 de febrer en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Roser Vernet, Premi de Literatura en llengua catalana

El Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana s’atorgarà a Roser Vernet per l’obra ‘Lo mig del món’. Segons el jurat integrat per Llucia Ramis (presidenta), Mercè Sàrrias, Alba Sabaté, Marina Espasa i Víctor García Turel, el llibre de Vernet destaca per ser un retrat compromès i emotiu d’una Catalunya en extinció escrit amb una veu contundent que crida a la reacció col·lectiva. El jurat detalla que “mitjançant una llengua poderosa, arrelada a un paisatge d’oliveres i centrals eòliques, de masos i de rius assecats, medita sobre l’efecte del temps en el lloc que habitem i la necessitat de reconstruir els orígens. Vernet situa el món rural al centre de la reflexió contemporània amb un llibre singular, íntim i polític”.

Literatura en llengua castellana: Gabriela Cabezón Cámara

Pel que fa al premi de Literatura en categoria llengua castellana, el jurat ha triat l’obra ‘Las niñas del naranjel’ de l’autora Gabriela Cabezón Cámara. Aquesta obra presenta la complexitat del discurs colonial i de gènere i per la capacitat d’amalgamar diferents tradicions, cultures i llengües. El jurat d’aquesta categoria és Esther Zarraluki (presidenta), Ana María Iglesia Pagnotta, Isabel Sucunza, Pablo Martín Sánchez i Diego Falconí.

Traducció en llengua catalana: Marta Pera

El jurat format per Míriam Cano (presidenta), Marc Donat, Susanna Rafart, Xènia Dyakonova i Marc Rubió, han acordat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana a Marta Pera per la traducció de l’anglès al català d’‘Orlando’, de Virginia Woolf, per haver actualitzat aquest text clàssic amb “una llengua viva i versàtil”.

Humanitats i història de Barcelona: Mar García Puig

En la categoria Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona ha guanyat ‘La historia de los vertebrados’ – ‘La història dels vertebrats’, de Mar García Puig. El jurat en destaca la “riquesa, la varietat, l’originalitat i la valentia a l’hora d’abordar problemàtiques com la relació entre feminisme, maternitat, poder i política sanitària”. El jurat que l’ha triada està formada per Andrea Soto Calderón (presidenta), Pau Alsina, Jorge Luis Marzo, Iván de la Nuez i Mireia Capdevila.