Les festes de Sants 2021 s’inicien aquest dimarts amb la lectura del pregó, que aquest any ha volgut homenatjar dos sectors clau durant la pandèmia: la salut i el comerç. Per això, les persones escollides per iniciar la festa han estat la metgessa i directora del CAP Numància, Marta Sorribes, i el pastisser Joan Galimany, propietari d’un dels establiments més antics i emblemàtics del barri, la Pastisseria Kessler.

El pregó de les festes de Sants s’ha llegit a les 20 h als Jardins de Can Mantega. Tradicionalment, es feia des del balcó de la Casa del Mig, al Parc de l’Espanya Industrial, però aquest any les mesures per la pandèmia del coronavirus han recomanat un canvi d’ubicació.

Abans del pregó, els assistents han pogut gaudir d’un espectacle de dansa contemporània a càrrec de la companyia Tània Albert.

Tot seguit, ha parlat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha estat rebuda amb aplaudiments i també algunes xiulades. “Benvinguts els xiulets i també els aplaudiments”, ha dit Colau, que ha tingut un record per al fotògraf Xavier Mercadé, mort dilluns als 54 anys. I ha convidat els veïns a gaudir de la festa major.

La metgessa Marta Sorribes ha començat explicant com s’ha viscut al CAP Numància la pandèmia, que va obligar a canviar moltes coses i “a fer pinya per poder superar moments d’incertesa i de por“. Ha afirmat que “n’hem sortit reforçats” i ha animat a viure la festa major “amb alegria”. “Jo crec que la gent ho estem fent bé, i si tots hi posem de la nostra part, ens en sortirem, però ho hem de fer plegats”, ha conclòs.

El pastisser Joan Galimany ha reivindicat la feina dels veïns de les comissions que han guarnit els carrers. “Som conscients de l’esforç que han fet i, en conseqüència, hem de gaudir”. També ha destacat la importància del comerç de proximitat —”perquè té un valor: crea comunitat“— i ha fet una petició a sant Bartomeu: “Que les estacions de metro de la plaça de Sants tinguin d’una vegada per totes ascensors“.

Festes de Sants segures

El pregó dona el tret de sortida a les festes de Sants, que tornen després de no haver pogut celebrar l’edició del 2020, això sí, amb un programa que s’adapta a les mesures de seguretat implementades per evitar contagis de coronavirus.