El Museu Marítim de Barcelona presenta “Cants de sirena, fascinació i abisme”, una exposició que parla sobre les manifestacions culturals generades al llarg del temps per la humanitat davant la por i la fascinació generades pel mar. Aquests són els fils conductors de la mostra, que té tres àmbits diferenciats: el mar i els éssers fantàstics, els ritus i mites i les creences marítimes. L’exposició explica la relació canviant que ha mantingut la humanitat amb el mar al llarg dels segles.

Por i fascinació pel mar

Un vaixell guarnit amb tot allò que al mar porta mala sort. Aquest és un dels molts elements que formen part de la mostra. La cap d’educació i activitats del Museu Marítim, Mireia Mayolas, explica: “En aquesta embarcació hi apareixen, per exemple, conills. No eren benvinguts, ja que es pensava que es reproduïen molt ràpidament i que, per tant, els conillets podrien acabar menjant-se les amarres i fer naufragar el vaixell“. També les dones “alteren l’ordre en un vaixell, on tot són homes”.

Tres àmbits diferenciats

La mostra es divideix en tres àmbits. S’inicia amb els monstres marins per excel·lència -els pops gegants i les sirenes-, repassa les supersticions que envolten el mar i no descuida les llegendes i els contes. Mireia Mayolas destaca que “el que és interessant del tema de la por, sobretot, és com ha arribat a influir al llarg del temps en la gent, per embarcar-se, pels ritus, per les cerimònies, per protegir-se, per celebrar. Parlar de tot aquest patrimoni immaterial que es va transmetent de generació en generació”.

La mostra es pot visitar fins al 27 de setembre i és una manera d’entendre la relació d’amor i temor que al llarg dels segles ha mantingut la humanitat amb el mar. Amb aquesta exposició, el Museu Marítim continua amb la línia de fer més proper a la població tot el que té relació amb el mar.