Veure de prop el món de la pesca al cor de la Barceloneta. Això és el que es proposa la ruta Barcelona Port Pesquer, unes visites guiades a peu pel moll de Pescadors organitzades pel Museu Marítim de Barcelona.

Durant la visita s’explica, per exemple, que la pesca és l’única activitat del sector primari que encara es desenvolupa a Barcelona i a la qual es dediquen 280 persones. També és l’oportunitat per conèixer quines espècies es pesquen al Mediterrani i com es capturen.

Durant l’itinerari es visita el moll de Pescadors, els participants veuen l’arribada o la descàrrega del peix i assisteixen a la subhasta del peix.

Descobrir l’activitat pesquera del port

La Cristina Puig, tècnica d’educació del Museu Marítim, explica que els itineraris estan concebuts perquè “els visitants coneguin quines espècies es pesquen, com arriba el peix al nostre plat o la vida dels pescadors”.

Una visita instructiva

Durant la visita s’expliquen, per exemple, les diferents tècniques de pesca: les d’arrossegament, que s’utilitzen durant el dia per capturar el peix blanc, i les d’encerclament, que es fan servir a les nits per al peix blau.

La subhasta, parada esperada

A la subhasta, els participants presencien com restauradors o peixaters adquireixen el producte que després arribarà als nostres plats. La bona acollida d’aquestes visites fa que els promotors no descartin ampliar-la l’any vinent.

Altres visites reals i virtuals al moll

La visita a la Llotja de Barcelona és una activitat que atrau. Un exemple d’això són altres iniciatives semblants que s’han fet. Els mateixos pescadors han acollit darrerament la celebració del Van Van Market. Fins i tot la Fundació Tàpies, en el marc d’una exposició del fotògraf Allan Sekula, va organitzar una visita familiar al moll de Pescadors.

Si voleu saber més sobre la història dels pescadors podeu recuperar l’explicació de l’antropòleg i escriptor Xavier Theros per als informatius de betevé. També el programa ‘La família Barris’ li va dedicar un espai als pescadors al capítol dedicat a la Barceloneta.