Luís Leante i Oriol Nel·lo

David Nel·lo i Luis Leante

són els nous guanyadors dels Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil en la seva 28a edició. La crònica de l’Iu Eskar’ és el títol original en català de l’obra de Nel·lo, guanyadora en la categoria d’infantil. Al seu torn, ‘Maneras de vivir’, del murcià Luis Leante, ho és en la de juvenil. Els Premis Edebé estan dotats amb 25.000 euros per a la categoria d’infantil i 55.000 per a la de juvenil.

Faula i novel·la

‘La crònica de l’Iu eskar’ és una faula amb la qual David Nel·lo ha volgut retre homenatge a les faules d’Isop o Jean de La Fontaine, convidant a reflexionar sobre el concepte, sovint distorsionat, de territori. I és que la faula narra l’èxode d’una extensa família de paneroles narrada per uns dels seus membres. Dramatisme i sentit de l’humor s’alternen per parlar de la guerra, dels refugiats, del racisme i de la xenofòbia, però també de l’esperança, el respecte i el valor de l’amistat.

A ‘Maneras de vivir’, Leante entrecreua de manera periodística la història de quatre protagonistes units per la música, el destí i el dret a una segona oportunitat. La novel·la parla de la superació, de la capacitat de reinventar-se i del valor dels llaços familiars. És també un homenatge a la música rock dels 80, perquè la música és el motor de la novel·la.

Premis en quatre llengües

La particularitat dels Premis Edebé és que les obres guanyadores es publiquen en les quatre llengües de l’estat. De fet, es poden presentar originals escrits tant en castellà com en català, basc o gallec.

S’havien presentat al guardó en les categories d’infantil i juvenil 227 i 119 originals, respectivament. Del total d’originals, 267 són en castellà, 59 en català, 11 en gallec i 9 en basc. En les vint-i-set anteriors edicions van merèixer el premi 35 obres en castellà, 14 en català i 4 en gallec.

Els guanyadors de la darrera edició, la número 27, van ser Maite Carranza, amb ‘Safari’, i Elia Barceló amb ‘L’efecte Frankenstein’.