La Sala Beckett programa l’espectacle que Àlex Rigola va estrenar a l’octubre al festival Temporada Alta de Girona. ‘Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers’ és un muntatge de teatre document sobri, amb dos únics intèrprets: Alba Pujol i Pep Cruz.

El punt de partida van ser les converses mantingudes per l’actriu amb el seu pare, l’economista Josep Pujol, quan ell encarava els darrers mesos de vida abans de morir d’un càncer de pulmó amb metàstasi. La Beckett havia encarregat a Àlex Rigola una obra sobre la mort i Alba Pujol i el seu pare li van servir en safata el guió. El director va filmar hores de converses que han estat resumides en una hora i escaig de reflexions sobre la vida, la mort i molts altres temes.

L’acceptació del viatge

Segons Rigola, el muntatge no se centra en el dolor, sinó en el que se’n pot treure de positiu. Assenyala que treballar l’obra ha estat un aprenentatge, perquè “el pare de l’Alba planteja la vida com quelcom col·lectiu, no individual, amb aquesta voluntat que el que un fa a la vida ha de servir per als altres. Els seus estudis d’economia estan encarats, precisament, en aquesta direcció”.

Malauradament, Josep Pujol no va poder veure l’estrena, l’octubre del 2019, al festival Temporada Alta. La seva filla opina que li hauria dibuixat un somriure al rostre. Per ella fer ‘Aquest país…’ no ha estat cap viatge a l’infern, sinó una experiència plaent. “És una peça per compartir, per interpel·lar el públic, un regal fruit de la generositat del meu pare”, afirma.

‘Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres ningú’ títol que parafraseja un fragment de Hamlet, estarà en cartell a la Beckett fins al 23 de febrer.