Juan Manuel Rodríguez, més conegut a les Roquetes com a Morocho, va captar amb la seva càmera analògica alguns dels moments més convulsos i actius de la vida política, social i cultural del país. Va retratar en diapositives de manera autodidacta les reivindicacions dels finals dels 70 i la dècada 80, però també les festes i tradicions. La seva càmera ha captat manifestacions contra l’OTAN, aplecs, la Movida Madrileña, els Sanfermines, etc. Sempre amb el seu equip de mig format carregat a les espatlles.

Ara, el fotògraf ha cedit més de 500 diapositives inèdites a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, que les ha digitalitzat i exposat per primera vegada a l’Espai Via Favència.

Aficionat analògic

A partir de l’ofici que tenia com a fotògraf de gràfiques, Morocho va començar a aficionar-se de jove a captar imatges. “Treballava en un taller de fotocromo, o fotomecànica, i em vaig comprar una càmera de format mig, una Bronica de 6×4,5 i vaig començar fer diapositives, tot el que feia eren diapositives“, comenta.  Al taller, Morocho feia còpies en blanc i negre o fotolits de les seves diapositives i també còpies per contacte de gran format a paper fotogràfic.

Tot aquest material l’anava guardant en un soterrani, però quan es va començar a construir la ronda de Dalt es van inundar els baixos i bona part del material va quedar malmès. A poc a poc, Morocho va anar recuperant bona part del material que tenia i va començar a donar les fotos. Una part important del seu fons el custodia ara l’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris.

Una exposició d’imatges inèdites

A partir de les diapositives, l’arxiu ha fet una exposició amb una petita mostra del que Morocho tenia guardat. “Hi ha manifestacions, actes polítics… Jo anava de per lliure i em desplaçava per captar el dia a dia de moltes reivindicacions. No només aquí a Catalunya, també a Madrid o al País Basc. També anava a les festes populars i vaig fer fotos durant la Movida Madrileña”. De manera autodidacta, Morocho va voler deixar constància d’aquells fets amb el ple convenciment que tot allò, passats uns anys, seria història. La mostra respon a la voluntat de l’arxiu de fer sortir a la llum bona part del seu fons de donacions inèdit.