La nova Orquestra Simfònica Solidària de Barcelona ha fet el seu primer concert al Palau de la Música. Ho ha fet amb un programa dedicat exclusivament a compositores, entre les quals Clara Schumann (la dona de Robert Schumann), de qui s’acaba de celebrar el 200 aniversari del naixement.

A més de vindicar el paper de la dona en la música simfònica, l’orquestra actuarà amb fins solidaris. I és que el projecte està impulsat per l’associació cultural Crearte i la Fundació Arsis. La primera apropa la música als que menys recursos tenen. La segona treballa ajudant famílies en risc d’exclusió social.

Recuperar obra escrita per dones

Dirigida per Clàudia Dubé Oranías, l’Orquestra Simfònica Solidària de Barcelona ha reclutat els seus intèrprets a partir de diverses audicions. Casualment hi ha majoria de dones, més d’un 60%.

El programa d’aquest concert de bateig és una declaració d’intencions. L’orquestra ha estrenat a Espanya la ‘Simfonia Gaèlica’ d’Amy Beach (1867-1944), la primera compositora nord-americana. Després ha interpretat ‘Rondó para un mayorazgo’ de Teresa Catalán, guanyadora del Premi Nacional de Música el 2017. A la segona part, i amb Isabel Pérez Dobarro, una de les pianistes amb més projecció, ha estrenat a Catalunya dues peces: ‘Frágil’ de Clara Gil Abascal, present a la sala, i el ‘Concert per a piano i orquestra en la menor’ de Clara Schumann (1819-1896).

La intenció de la nova orquestra és seguir “destapant” un repertori simfònic injustament oblidat, el de les compositores mortes, i promocionar el de les que estan en actiu.