Fer sonar la guitarra, el piano o l’acordió al vestíbul del metro no és una tasca senzilla. Tampoc no ho és cantar als passadissos que enllacen dues (o tres) línies diferents, enmig del reguitzell de passejants. Però cada any, els músics que volen actuar al metro tenen una oportunitat per fer-ho: superar una fase de selecció per poder tocar en algun dels 43 punts que TMB ha habilitat al suburbà. La prova l’organitzen l’empresa de transports i l’Associació de Músics del Carrer i l’avalua un jurat professional integrat per professors de l’Escola de Música Juan Pedro Carrero.

Aquest dijous, el vestíbul de l’estació d’Universitat (L1 i L2) s’ha convertit en l’escenari per a la cinquantena d’artistes que s’han presentat a la prova i han complert uns requisits que no són a l’abast de qualsevol.

Repertori musical ampli

Per poder optar a ser músic del metro de Barcelona, cada aspirant ha de presentar al jurat un repertori d’entre 20 i 30 cançons. D’aquestes, el jutges en triaran una a l’atzar que el músic haurà d’interpretar en directe. Així, el jurat valorarà tant la qualitat interpretativa com l’originalitat, la riquesa creativa i la diversitat cultural, estilística i instrumental, a banda de la varietat en el repertori presentat.

Els temes de música pop i tradicional són els que més sonen, però tampoc no hi han faltat els virtuosos dels instruments, com el piano o el violí, que només amb les notes dels instruments han embadalit algun dels membres del jurat.

Aquesta és la quinzena vegada que es convoca la prova, que serveix per sostenir un projecte que es va posar en marxa ara fa 18 anys. Així, TMB vol garantir la qualitat de la música que s’ofereix als usuari del metro i facilitar la prevenció en el control per al seu funcionament.