L’actriu barcelonina Rosa Maria Sardà ha mort aquest dijous als 78 anys, víctima d’un càncer. La notícia l’ha fet pública a través d’un comunicat l’Acadèmia Espanyola del Cinema. Sardà va néixer a Barcelona en el si d’una família vinculada al món de l’espectacle. Va destacar com a actriu de teatre i cinema, humorista, i fins i tot directora teatral. Rosa Marià Sardà també va ser mestre de cerimònies dels Premis Goya en diverses ocasions.

Una dilatada trajectòria a la televisió, el cinema i el teatre

Rosa Maria Sardà va destacar a la televisió als setanta amb la Trinca i va estar casada amb un dels membres, el també actor Josep Maria Mainat. Després va fer el salt ràpidament al cinema, on va treballar amb els principals realitzadors espanyols.

Entre els seus darrers treballs cinematogràfics hi ha la pel·lícula ‘La reina de España’, de Fernando Trueba, seqüela de ‘La niña de tus ojos’, que es va estrenar el 2016.Els últims anys, però, la seva carrera ha estat lligada al teatre.

Reconeixements i premis

Entre altres distincions, va rebre dos Goya a millor actriu de repartiment per ‘Sin vergüenza’ i ‘¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?’, la Medalla d’Or de l’Acadèmia Espanyola i el Gaudí d’Honor. També va ser guardonada amb el premi honorífic dels Premis Max de les Arts Escèniques.

Una altre reconeixement va ser la Creu de Sant Jordi el 1994, un premi que va retornar el 2017.

Rosa Maria Sardà a ‘Barcelona… i acció’

La filmografia de l’actriu ha estat molt present en la programació de betevé. El cicle cinematògrafic de betevé ‘Barcelona… i acció’ ha projectat diverses pel·lícules amb Sardà dins del repartiment: ‘Any de Gràcia’ o ‘Actrius’. També s’han projectat altres films com Anita no perd el tren’ i ‘Escenes d’una orgia a Formentera’.