El compositor, cantant i guitarrista Pau Donés, figura clau del pop espanyol dels 90, ha mort als 53 anys com a conseqüència d’un càncer de còlon. Aragonès de naixement i criat a Barcelona, va ser un músic precoç que amb només 12 anys ja tocava amb la seva primera banda. Però l’èxit li arribaria el 1996 amb ‘La Flaca’.

Jarabe de Palo

El fenomen que va suposar ‘La Flaca’ va catapultar la formació Jarabe de Palo, de la qual Pau Donés era compositor i vocalista, als primers llocs dels grups espanyols més venuts. Més tard vindrien èxits com ‘Depende’, ‘Bonito’ o ‘Tiempo’, i premis com l’Ondas, els Premios de la Música o els Latin Grammy, així com concerts als EUA i a l’Amèrica Llatina.

L’últim disc

Fa 15 dies, Pau Donés va publicar per sorpresa el darrer treball de Jarabe de Palo, “Tragas o escupes”, que estava previst pel mes de setembre. Un àlbum que desprèn bon rotllo i que recupera el rock llatí que caracteritzava la banda als seus inicis. El disc està format per 11 cançons noves, amb un clar contingut autobiogràfic, encapçalades pel senzill ‘Eso que tú me das‘.

Pau Donés a l”Àrtic’

El músic va seure dues vegades al nostre sofà vermell. La primera vegada va ser el febrer del 2014, coincidint amb la majoria d’edat de Jarabe de Palo i la publicació del disc “Somos”, el novè de la banda, que arribava 18 anys després del primer.

La segona i última vegada que va visitar el plató de l”Àrtic’ va ser el mes de març de 2017, coincidint amb el seu 50è aniversari, que celebrava amb disc doble, un llibre i un documental sobre la seva vivència del càncer. En aquella ocasió, es va referir així a les seves ganes de viure:

“La cançó ‘Humo’ és una homenatge a un dels meus grans amors: la vida”