marta tatjer

L’activista cultural Marta Tatjer ha mort als 76 anys. Ella va ser la impulsora de les Festes de la Mercè després del franquisme, les va reformular i modernitzar.

 

Primera directora del Grec

Tatjer va començar a treballar a l’Ajuntament de Barcelona el 1977, des d’on va començar a col·laborar en la preparació de grans festes, com la revetlla de Sant Joan. Després, es va centrar a dinamitzar les Festes de la Mercè per convertir-les en una celebració per a tota la ciutadania. També va impulsar l’arribada dels diables de foc, del correfoc i dels castellers a la festa major de Barcelona. A més, va encarregar-se de promoure la celebració del Carnaval.

Arran de l’èxit, va dirigir el festival del Grec en les edicions del 1986 i 1987 i va consolidar-lo com el festival d’estiu per excel·lència de la ciutat.

“Una ment inquieta”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha recordat la figura de Tatjer i la seva contribució en la cultura de Barcelona. La defineix com una “agitadora cultural” i una “ment inquieta”, i en destaca la tasca en “la creació del caràcter obert i dinàmic de la ciutat i les festes que la defineixen”.