El músic biscaí Aitor Etxebarria acaba de publicar un àlbum, per primer cop amb el seu propi nom. Un disc que ha tardat cinc anys a enregistrar i que ho ha fet en paral·lel a una carrera consolidada com a discjòquei i compositor de bandes sonores.

El disc es titula ‘Nihilism Part I: compositions and recordings from 2014 to 2019’ i conté un total de nou temes que van de l’art rock, al jazz i l’experimentació sonora. Tot i aquesta varietat d’estils, els silencis, els jocs vocals i l’estètica sonora són el fil conductor de l’àlbum. “M’han dit que el gènere del disc és una mica abstracte”, comenta Etxebarria, “perquè hi ha una mica de tot. El primer tema, ‘Vacant’, és una composició per a piano i sorollisme. I al segon ja apareixen les guitarres, que són la continuïtat de tot el disc”.

Discjòquei i compositor de bandes sonores

Durant 10 anys, Aitor Etxebarria ha mantingut una carrera musical d’èxit com a productor i discjòquei amb el nom d’El_Txef_A. “Sempre m’ha agradat molt el rock”, explica Aitor, “feia electrònica però quasi no en consumia. Punxava, treia discos i feia gires, però quan tornava a casa, entrava a l’estudi i componia per ‘Nihilism Part I’ durant cinc anys”.

L’any 2017, però, va marcar un abans i un després quan va signar el seu primer treball com a compositor de bandes sonores: la del documental ‘Gernika.Markak’, dirigit per Hannot Mintegia, sobre el bombardeig alemany de Guernica durant la Guerra Civil. El mateix any, va estrenar-la en directe sobre l’escenari del Sónar, acompanyat per set musics més.