El món de l’espectacle va ser dels primers a aturar l’activitat i serà el darrer a reprendre-la. Però no vol que la cosa s’eternitzi. Els sectors de les arts escèniques i de la música en viu han volgut fer un primer pas i unir-se per ser interlocutors de les administracions per començar a definir com serà el desconfinament dels espais culturals de concurrència pública, un cop finalitzi el confinament.

Diverses associacions de tot l’estat, entre les quals les federades de Catalunya (ADETCA, per a les arts escèniques, o ASACC, pel que fa a sales de concerts), han presentat una proposta de mesures per a la reobertura de les activitats culturals de concurrència pública en espais privats.

No començar l’activitat amb reducció d’aforament

Un dels punts importants és que es rebutja la reducció d’aforament, que abans de l’estat d’alarma s’havia plantejat institucionalment com a viable. Primer perquè es considera inviable econòmicament, però també per l’efecte estigmatitzador de l’activitat com a “contagiosa”.

Es demana coherència en el sentit de seguir els mateixos paràmetres que s’apliquin en tots els àmbits en els quals hi hagi grans concentracions de públic (com mitjans de transport, centres comercials o grans superfícies), i en aquest sentit les entitats s’ofereixen a estudiar protocols que, de manera temporal, garanteixin la seguretat dels treballadors i el públic.

Finalment s’insta a activar un pla de xoc amb fons suficients fins que es recuperi el nivell d’activitat anterior a la crisi. En la mateixa línia que la situació segueixi sent considerada de força major, amb expedients de regulació temporal d’ocupació flexibles que vagin més enllà de l’aixecament de l’estat d’alarma.