La Fahrenheit 451 enceta una vida nova després de dos anys i mig d’activitat en un petit local de 60 metres quadrats de la Barceloneta que, anteriorment, havia allotjat la llibreria Negra i Criminal, del desaparegut Paco Camarasa. Aquest divendres, a les portes de Sant Jordi, els llibreters Sergio Lledó i Azra Ibrahimovic aixecaran la persiana de l’establiment, ubicat al carrer de la Ribera número 8, just davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria. Els 200 metres del local nou permetran ampliar l’oferta editorial, però també els serveis: vinils, clubs de lectura, una zona per a tallers i cafeteria.

“Una nova aventura cultural”

Enmig del degoteig de negocis emblemàtics que tanquen, també llibreries —com la Pròleg, especialitzada en literatura feminista; Cómplices, referent en LGBTQI, o Llibreria Medios, especialitzada en llibres d’imatge i comunicació— arriba una estrena, el trasllat de la Fahrenheit 451 per iniciar una “nova aventura”.

Sergio Lledó i Azra Ibrahimovic de la llibreria Fahrenheit 451
Sergio Lledó i Azra Ibrahimovic, a les portes del local de la Fahrenheit 451 (imatge: ACN)

“Amb aquest trasllat neix un nou projecte de trobada cultural, amb art, música, actuacions, exposicions, tallers i una cafeteria”, constata Sergio Lledó. Fins i tot confessa que es van arribar a plantejar un canvi de nom (Llibreria F451), però finalment ha pesat més mantenir “el signe d’identitat” de la marca original. “La nostra essència es manté, som un projecte de llibreria independent, un lloc dedicat a les editorials independents. Donem cabuda a llibres que normalment no en tenen”. Abans de desembarcar al seu primer i petit espai de la Barceloneta l’any 2020, la Fahrenheit 451 havia estat un bibliocamió a Sitges on despatxaven llibres i cafès. 

 És un nou projecte de trobada cultural, amb art, música, actuacions, exposicions, tallers i una cafeteria”
Sergi Lledó, copropietari de Fahrenheit 451

La llibreria, a punt per a Sant Jordi

El primer que inauguraran és la part de llibreria, a punt per a Sant Jordi. Lledó afirma que “per un projecte que comença, Sant Jordi és l’empenta necessària del projecte i si no ho aprofites, ho tens una mica complicat“. En les properes setmanes esperen enllestir els altres espais que han guanyat amb el local nou. Al mateix nivell que la llibreria, però al fons, hi ha la zona de cafeteria que s’utilitzarà per a presentacions, entre d’altres.

La cafeteria serà escenari de presentacions i activitats culturals

A la part de sota del local s’estrenarà, les properes setmanes, una altra secció musical amb vinils, espai per a exposicions temporals i també la sala que ha d’acollir clubs de lectura i tallers d’escriptura.

La ubicació davant mateix d’El Born Centre de Cultura i Memòria els ha empès a incorporar una línia de llibres d’història, de disseny i d’art, i més títols en anglès. Lledó explica que “aquesta nova oferta literària potser no tenia sentit a l’altre seu, però en aquest nou espai on estem envoltats d’altres equipaments culturals, creiem que sí”.

“Un bon local a un bon preu”

Els dos llibreters van trobar el local al gener i van tancar el vell al març. Lledó explica que tenen un contracte de lloguer de 10 anys, temps que consideren “acceptable per tirar endavant el projecte“. Reconeixen que han tingut sort amb el local, que és el primer (i únic) que van visitar quan es van començar a plantejar el trasllat. Lledó celebra el canvi d’ubicació perquè creu que la zona és més atractiva per als barcelonins. “A la Barceloneta, la gent de Barcelona no hi va perquè està una mica segrestada pel turisme”, manifesta.

Vam trobar un comercial i un propietari amb els quals ens vam entendre, el local tenia la divisió perfecta per al nou projecte i el preu no és abusiu”
Sergi Lledó, copropietari de Fahrenheit 451