Una de les llibreries emblemàtiques de Ciutat Vella, la Pròleg, diu aquest dimarts adeu al districte després de més de 30 anys. Des del 2009, ocupa un local del carrer de Sant Pere Més Alt. El contracte de lloguer se’ls acaba aviat —no els renoven— i la recerca d’un nou espai no ha anat com esperaven.

Les responsables del projecte, amb la Núria Monrós —filla de la fundadora— al capdavant, han decidit “fer un parèntesi” i traslladar tot el fons literari i els mobles a un magatzem. Tenen temps per fer-ho fins al 28 de febrer. De moment, seguiran venent llibres a través de l’espai Bookshop.org.

L’objectiu, però, és poder continuar amb el projecte, “de la manera que sigui”: a través de mecenes, de persones que vulguin agafar el relleu amb un equip propi o fins i tot en un local compartit. La Núria ha explicat a betevé que estan “obertes a tot” i que el seu desig “era i és encara custodiar Pròleg i trobar noves dones llibreteres que tinguin la il·lusió i el compromís de continuar amb aquest projecte, amb nosaltres o sense”.

Dia de comiats

Aquest dimarts, per tant, ha estat un dia de comiats a la llibreria. Molts veïns i clients habituals s’han acostat per dir adeu a les propietàries del negoci, que durant dècades han mantingut Pròleg com a un referent de la literatura feminista a Barcelona. La Montserrat Cervera, membre de Ca la Dona, ha lamentat el tancament i es mostra convençuda que el projecte tirarà endavant. Ella ha estat la primera clienta que aquest dimarts ha entrat a la llibreria per comprar uns llibres pel seu net.

La fundadora de la Llibreria Pròleg, Àngels Grases, saludant Montserrat Cervera, de Ca la Dona

Un referent feminista

La Llibreria Pròleg va ser fundada per un grup de dones del moviment feminista amb la intenció de promoure la literatura feta per dones i oferir un espai de trobada feminista. Des del 1991 forma part de l’espai cultural de la ciutat de Barcelona i s’ha convertit en els anys en un punt de referència del moviment feminista a casa nostra i a escala internacional.