L’espoli del romànic de les esglésies del Pirineu, un amor apassionat al peu del Tibidabo o el misteri d’un extraordinari falsificador d’art conflueixen a ‘La veritat no està escrita. Una novel·la de Barcelona’, de l’escriptora i activista Lolita Bosch, que edita La Campana, coincidint amb la Diada de Sant Jordi 2023.

El protagonista és en Ròmul Bosch Catarineu. “Fill d’un alcalde de Barcelona, el meu rebesavi, Ròmul Bosch Alzina, que va guanyar diners amb una fàbrica per assecar carn per donar als esclaus. Amb els diners de l’esclavisme el seu fill va adquirir una immensa col·lecció d’art, de 4.000 peces, que la ciutat coneix avui com la col·lecció Muñoz Ramonet“, revela Lolita Bosch.

Lolita Bosch

Una Barcelona de secrets

L’autora diu haver escrit aquesta novel·la perquè “he viscut a molts llocs diferents i sempre busco l’arrel d’aquesta ciutat que m’identifica”. Per Bosch “seguim amb la nostra il·lusió de ser una cultura especialment civilitzadora, com si no deguéssim res a ningú, i no és veritat. Del port de Barcelona van sortir 30.000 esclaus i esclaves. Tots els ports d’Europa d’on van sortir esclaus tenen un museu sobre el tema, menys nosaltres i l’estat espanyol”.

Tots els ports europeus d’on van sortir esclaus tenen un museu sobre el tema. menys nosaltres i l’estat espanyol”
Lolita Bosch

No tot són ombres a la novel·la, hi ha també un amor apassionat al peu del Tibidabo. “Tot i la seva condició, el meu besavi es va casar per amor amb una florista de la Rambla, cosa absolutament repudiada per la seva classe social.