En aquest cas no hi ha cap dubte sobre el mòbil del crim. La manca de clients ha condemnat el projecte que Paco Camarasa i Montse Clavé han mantingut amb vida des de 2002. En aquest temps, la llibreria especialitzada en novel·la negra, situada al cor de la Barceloneta, ha crescut com un centre de referència sobre el gènere. Però al prestigi no l'han acompanyat els lectors barcelonins. PACO CAMARASSA, propietari de Negra i Criminal "Ens agrada, a la Montse i a mi, vendre llibres. Però vendre llibres, no només llegir-los. Per vendre llibres necessitem dues persones, un llibreter que ven i un client que compra. No tenim clients que compren." Centenars d'autors internacionals del més alt nivell van acceptar la invitació de la Negra i Criminal. I avui, escriptors més pròxims, com l'Andreu Martín, que ha donat suport de prop a l'aventura, han lamentat una desaparició que deixa Barcelona orfe d'establiments especialitzats en el gènere. ANDREU MARTÍN, escriptor "Barcelona no es pot permetre el luxe. Caurem en mans del pur negoci. No podrem escriure llibres agosarats perquè un llibre agosarat corre el perill de no ser negoci." Tot i el tancament, Camarasa seguirà sent comissari del Festival BCNegra, que la llibreria va impulsar, i continuarà amb la difusió del gènere. La llibreria obrirà a diari a partir del 9 de setembre i serà el 3 d'octubre quan abaixi la persiana per última vegada. Abans d'enterrar definitivament la víctima, la llibreria liquidarà l'estoc tant de novetats com de llibres de segona mà o descatalogats. Serà l'última oportunitat de comprar novel·les com aquestes, que ja només es podien trobar aquí.

Les baixes vendes han estat el motiu que ha empès els responsables de la Negra i Criminal a tancar malgrat ser conscients que el seu és un establiment de referència. Camarasa i Clavé expliquen que han aconseguit fomentar el gust per la novel·la negra i policíaca, molt abans que es posés de moda. Segons Camarasa, “la gent que ha passat per aquí sempre ha trobat un llibre i li hem descobert algun autor” però “hem passat tres anys sabent que som bons llibreters i que tenim molts bons llibres i un divendres per la tarda que no t’entra ningú és la cosa més trista en una llibreria.”

“Guanya el mercat, perden els lectors”

Entre les causes de la manca de clients Camarasa creu que a la gent li cosa desplaçar-se: “molt pocs lectors que apostaven per arribar fins a la Barceloneta a deixar-se recomanar alguna altra raresa i endur-se el darrer Camilleri, ens visiten”, diuen els llibreters en el seu escrit de comiat“Ja no som necessaris”, apunten. En aquest sentit, creu que que “som cada vegada més còmodes com a consumidors” però afegeix que “la gent ha de ser conscient que de vegades no tot passa per les llibreries generals del centre o les grans superfícies“.

Arribat a aquest punt, asseguren que marxen contents i que “ens agrada tancar en aquest moment que encara tenim forces i no que ens tanquin les teranyines, el tedi, l’avorriment i aquestes coses. No tenim futur com a llibreria“. De totes maneres, el propietari de la llibreria ha deixat clar que continuaran “fent divulgació i agitació del gènere negre i criminal. Camarasa continuarà impulsant el Premi Crims de Tinta i seguirà sent comissari de la BCNegra, “un dels grans esdeveniments literaris de la nostra ciutat”. Confessa que també han tingut ofertes per seguir el projecte a Madrid i a Buenos Aires però que ara mateix no es plantegen tornar a obrir una llibreria.

En aquest període l’establiment es mantindrà obert els mateixos dies que ho feia fins ara, és a dir, dijous, divendres i dissabte, tot i que els responsables han explicat que possiblement faran horaris “més intensius” els darrers dies. La llibreria va obrir les  portes el 4 de desembre de 2002  i les tancarà just abans del 13è aniversari.