‘Dones de pes. 18 vides de Gràcia’ és un recull de 18 biografies de dones gracienques que van destacar en diferents àmbits com la pedagogia, el món editorial, l’artístic o la medicina, entre d’altres. En comú tenen la vinculació amb Gràcia i que eren dones creadores i lluitadores i en molts casos oblidades. Amb aquesta publicació se’n vol visibilitzar el paper dins de la societat.

Des del 1975 es treballa en la recuperació de la memòria

El llibre es gesta al Consell de Dones de Gràcia, ja que és un treball col·laboratiu en què 11 veïnes expliquen les vides de dones que van viure abans que elles i van deixar una aportació en el seu àmbit. La recuperació de la memòria de les dones és una tasca que ve de lluny a Gràcia: des del 1975 s’està treballant en aquesta direcció i ja s’ha aconseguit que molts noms d’aquestes dones estiguin a carrers, places o espais públics, com Maria Baldó, Maria Mullerat o Isabel Vicente. Un pas més és aquest llibre, que n’ha elaborat les biografies. D’algunes dones s’ha trobat informació, d’altres ha estat més difícil. Conxa García, una de les coordinadores del llibre, explica que quan no hi havia documentació s’ha fet “a través de l’entitat que van crear o de la seva família”. García afegeix: “Per exemple, la Núria Folch, editora. Tothom coneix el seu marit, el Joan Sales, l’escriptor, però a ella no se la coneixia”.

Biografies de dones des del 1835 fins al 2015

La publicació presenta un mosaic femení que engloba històries des del 1835 fins al 2015. Per això a través de les vides d’aquestes 18 dones es pot seguir la història de Gràcia. Àngels Tomàs, també coordinadora del llibre, diu que “han estat lluitadores en el camp que hagin estat, des de les primeres, l’Amàlia Domingo, una espiritista, i les darreres, que són l’Otília Castellví i l’Emèrita Arbonès, així es dibuixa Gràcia en les seves diverses èpoques”.

Tot i que eren molt diferents, totes les dones tenien en comú no només el vincle amb Gràcia, sinó també que eren creadores en la seva disciplina i lluitadores. Per les autores del llibre aquestes dones van lluitar per aconseguir un món millor.

‘Dones de pes. 18 vides de Gràcia’, publicat per l’Ajuntament de Barcelona, s’anirà presentant als diferents barris del districte de Gràcia i altres espais, ja que la idea és que les històries d’aquestes dones caminin i siguin visibles.