Situada al carrer del Pi, la galeria Iris Foto és un espai fotogràfic inusual. Fa fotografies molt detallades dels ulls dels clients per després vendre’n ampliacions en diversos formats.

La idea és, com a mínim, innovadora: com que no hi ha cap parell d’ulls igual, cada iris pot ser una obra d’art. La genètica és la creadora, el local posa la tècnica. Amb una sofisticada càmera, desenvolupada pel francès Olivier Colin i l’alemany Felix Mayrl, es prenen instantànies detallades de l’iris. Després s’amplien en el suport que tria el client (n’hi ha sis, un dels quals vidre retroil·luminat). També es poden triar nombrosos formats, des del 30 x 30 cm al 180 x 180. Una de les particularitats de la càmera d’Iris Foto és que el flaix és lateral, de manera que il·lumina tots els colors i detalls de l’iris. Les formes i textures que apareixen en les ampliacions són sorprenents.

Els colors de l’iris

Val a dir que molta gent no s’espera el resultat. La gent amb ulls verds, per exemple. No hi ha cap ampliació en què hi hagi verd, perquè és només una percepció nostra. En realitat el verd és la suma de les taques de melanina (de grogues a marronoses) amb el blau del fons, que tots tenim en néixer. Tampoc els qui diuen tenir ulls negres no obtenen cap paisatge negre, sinó marró amb diverses tonalitats. La galeria Iris Foto va obrir al gener i ja ha tingut més de 1.500 clients que han decidit penjar la fotografia del seu ull en una paret de casa. Una curiositat: no fan fotografies a nens menors de quatre anys, perquè són massa complicades i no poden garantir la qualitat del resultat final.