La Merche Ochoa Balmaseda, nascuda a La Rioja, fa més de mitja vida que està molt ocupada en el seu fort: fer el pallasso. O la pallassa, millor dit. Però en el seu cas, a la manera clàssica, amb nas vermell, sabates grosses, patinet i pintura a la cara. Artista precoç, amb 12 anys ja treballava com a actriu amb companyies ambulants, abans d’instal·lar-se a Barcelona i enamorar-se de l’ofici del pallasso amb Berty Tobías. Habitual de Pallassos sense Fronteres, la Merche va guanyar el 2014 el Premio Nacional de Circo atorgat pel ministeri, sent, a més, la tercera dona a aconseguir-lo.

Cabaret Lecoq

I amb la voluntat de visibilitzar a les pallasses, perquè a la professió, com a totes, també hi ha masclisme, el dissabte 24 formarà part de Cabaret Lecoq, el cicle que cada any dedica la sala Fènix al món del clown i que, per primera vegada, tindrà un cartell format íntegrament per dones.

El rinclowncito

A més, la Merche Ochoa combina les seves actuacions amb les classes al centre El rinclowncito, que va fundar ella mateixca, on ensenya els seus alumnes el noble art de fer riure. Una feina complicada, que requereix de saber-se riure d’un mateix, així d’entrada, i també entendre que només des de la sensibilitat es pot aconseguir calçar-se el nas de pallasso. Un nas que ella porta amb orgull des de fa 25 anys i, queda clar, li escau força.