Julio Muñoz Ramonet va ser un dels empresaris més importants dels anys 40 a Espanya i un dels homes més poderosos de l’alta societat barcelonina durant dècades. Tot i això, no va deixar que quedés documentada ni la seva feina ni la seva vida, de fet, només hi ha publicada una fotografia seva. Per documentar-ne i donar-ne a conèixer la figura, s’ha publicat el llibre ‘Muñoz Ramonet: retrat d’un home sense imatge’.
El primer llibre sobre l’empresari
La publicació és un compendi d’articles d’historiadors, periodistes i especialistes sobre la figura de Muñoz Ramonet, la seva vessant d’empresari i la de col·leccionista d’art, i la Barcelona de la postguerra. És una iniciativa de l’Ajuntament, la Fundació Julio Muñoz Ramonet, l’editorial Comanegra i el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Demòcràcies de la UAB.
La llegenda de Muñoz Ramonet
Muñoz Ramonet va ser un empresari que es va enriquir durant el franquisme i que, gràcies als seus contactes amb la dictadura, l‘estraperlo i la corrupció, va crear desenes d’empreses aquí i a l’estranger. La seva ambició pels diners el van portar a invertir a tot el món, inclús a crear una banca que volia competir amb la de Suïssa. Muñoz Ramonet és un exemple de l’avantguarda del liberalisme sense regulacions en època de postguerra i de dictadura.
Col·leccionista d’art
Julio Muñoz Ramonet tenia una extensa col·lecció d’art, amb obres d’artistes com Goya o El Greco. En morir, el 1991, les va llegar a l’Ajuntament de Barcelona, que fa 24 anys que està en litigis amb la família per recuperar les seves obres. Ja hi ha moltes que s’han convertit en titularitat pública i que estan exposades al MNAC però encara se n’han de recuperar 300.