Melcior Comes recull el premi Serra d'Or de Novel·la 2019

(ACN) L’obra ‘Sobre la terra impura’, de Melcior Comes, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de novel·la 2019, mentre que Sebastià Alzamora s’ha endut el guardó en la categoria de poesia amb l’obra ‘La netedat’. En la modalitat de narrativa el guanyador ha estat Sergi Pàmies amb ‘L’art de portar gavardina’, mentre que Ingrid Guardiola ha vençut en l’àmbit d’assaig amb ‘L’ull i la navalla’.

El primer a recollir la serreta d’or aquest dimecres ha estat Melcior Comes, que ha definit ‘Sobre la terra impura’ com una novel·la tragicòmica, sobre els fracassos i els èxits, les enveges i les falses fraternitats. L’escriptor mallorquí Sebastià Alzamora ha parlat del seu llibre com un text que tracta “el pecat, el vici, el dolor, la por, la culpa i la caiguda”, però també la “redempció, la voluntat i l’esperança”.

Per la seva banda, Sergi Pàmies acumula ja la seva segona serreta d’or per un llibre, que en aquest cas considera “especial” perquè hi ha molta més presència biogràfica i familiar. De fet, ha aprofitat per  recordar la seva mare i la commemoració aquest 2019 de l’Any Teresa Pàmies. En recollir el guardó, Ingrid Guardiola ha valorat el reconeixement per l’aposta per les noves generacions i per un model “d’eines crítiques sense dubtes ni matisos”.

El Premi Crítica Serra d’Or de traducció ha estat per a Esther Tallada per l’adaptació de ‘Llum d’agost’, de William Faulkner. A l’àmbit de la biografia la protagonista ha estat l’obra ‘Maria Aurèlia Capmany, l’època d’una dona’, d’Agustí Pons. A l’apartat de recerca Xevi Camprubí ha guanyat el guardó per l’obra ‘L’impressor Rafael Figueró (1642-1726) i la premsa a la Catalunya del seu temps’. Al camp d’altres ciències Javier Martín-Vide i Alfons Puertas han obtingut el premi per l’obra ‘Atles dels núvols de l’Observatori Fabra’.

Foto de família dels guanyadors del Premi Serra d'Or 2019

Teatre

En la categoria de teatre, Lara Díez Quintanilla s’ha endut el Premi Crítica Serra d’Or al text de teatre català amb ‘Herència abandonada’. L’obra ‘Siempre a la verita tuya’, dirigida per Manuel Veiga, ha rebut el guardó a l’espectacle teatral. Veiga, mort fa tres mesos, ha estat definit per la seva família com un artista “complet”, i han explicat que l’espectacle premiat és un “cant a la llibertat de gènere” i un homenatge al poble gitano, al qual admirava el dramaturg. La Nau Ivanow, pels seus 20 anys, ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de teatre 2019 a l’aportació més interessant.

Literatura infantil i juvenil

En l’apartat de literatura infantil i juvenil, el Premi Crítica Serra d’Or ha estat per a l’obra ‘Un pèl a la sopa’, amb text d’Àlex Nogués i il·lustració de Guridi. A la secció juvenil la guanyadora ha estat l’obra ‘La maleta’, de Núria Parera. A l’apartat de coneixement s’ha endut el guardó Aina Bestard amb ‘Naixements bestials’.