Una fotografia de família, amb les dues joies de la corona —’L’Anunciació’, d’El Greco, i l’L’Aparició de la Mare de Déu del Pilar’, de Goya— ha estat el principi del desglaç en les relacions entre l’Ajuntament i les filles de Muñoz Ramonet. Aquest divendres, aquestes dues peces pictòriques ja són al MNAC, en virtut de l’acord a què van arribar les filles de Muñoz Ramonet i el consistori.

Muñoz Ramonet va morir el 1991, i en el testament va cedir el seu llegat a l’Ajuntament. Les seves filles s’hi van oposar, i van impedir en alguns casos, l’accés físic a part de les obres del seu pare. Després de tres sentències judicials, sempre favorables al consistori, les hereves han decidit ara acatar-les; amb la condició que el fons artístic del pare sigui exposat al MNAC. En aquest sentit, el tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume collboni, ha destacat que “hem aconseguit recuperar una part, qualitativament molt rellevant, del llegat del senyor Muñoz Ramonet” i tancar “un litigi de 25 anys”.

Aquest divendres s’ha completat la primera passa d’aquest desgel que, a banda que el consistori es comprometi a exposar les obres al MNAC, també preveu un estudi a fons dels quadres per determinar-ne l’estat. La cap de restauració del MNAC, Mirea Mestres, ha explicat que “els quadres estan en bon estat”. Amb tot, ha recalcat que “es començaran a examinar amb més profunditat, amb radiografies i reflectografies d’infrarojos”, entre d’altres.

Ara, aquestes dues peces ja han tornen al magatzem del MNAC, però amb la garantia que el públic les podrà veure exposades “a partir de la tardor”, segons ha detallat el director de l’equipament, Josep Serra.