El magistrat que duu el cas ha donat un termini d’un mes per tal que les filles es retornin voluntàriament ‘La virgen del Pilar’ de Goya i ‘La Anunciación’ d’El Greco i un termini de 10 dies per tal que comuniquin la ubicació exacta de les dues peces. Una sentència que celebra Eudald Vendrell, l’advocat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, que assegura que és una “decisió important perquè el jutge posa en marxa un mecanisme molt clar” i confien, explica, que aquesta vegada la Fundació aconsegueixi recuperar les obres.

Ordre de registre al domicili d’una de les filles

Si les filles no retornen els quadres i no notifiquen on són, un cop passin els 30 dies el jutge registrarà el domicili d’Isabel Muñoz, el lloc on la Guàrdia Civil va deixar les dues obres en dipòsit judicial després d’una batalla legal amb el seu exmarit, a qui acusava d’haver robat les dues obres.  Segons explica Vendrell, la Guàrdia Civil va retornar els quadres a les filles “quan cap jutge encara no havia dit a qui pertanyien”. Per això, explica, “ella va signar conforme els rebia en dipòsit, va dir el domicili on estarien aquests quadres i allà han d’estar o haurien d’estar.” Si no hi són, les filles hauran de pagar una multa de 2.000 euros per setmana fins que els quadres no estiguin a disposició del jutjat. Aquesta és la quantitat que ha estimat el jutge, malgrat la Fundació Julio Muñoz Ramonet xifrés les multes coercitives en els 10.000 euros per setmana.

Una sentència que ve de lluny

La sentència arriba com a resposta de la reclamació que la Fundació Muñoz Ramonet va fer al jutjat a finals de setembre de 2014 perquè una comissió judicial prengués possessió dels quadres que legalment considera seus. Les obres formen part del llegat que Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona i les filles s’han negat reiteradament a complir i obeir les diferents resolucions judicials. Com aquestes dues, segons l’advocat de la Fundació, hi ha entre 300 i 400 obres més que encara consten com a no localitzades.