L’Ajuntament ha recuperat aquest divendres 12 pintures més del llegat de Julio Muñoz Ramonet. El lliurament de les obres s’ha fet per ordre judicial. Eren unes obres que es trobaven a la finca de Sant Andreu de Llavaneres, propietat de les filles de Muñoz Ramonet. Algunes de les peces recuperades formen part de la col•lecció Bosch Catarineu.

Se n’han recuperat una dotzena, però n’havien de ser 18. Un error humà a l’hora de fer l’inventari del material ha fet que només en constessin 12 i, malgrat s’havia acordat entregar-ne 18, les filles s’hi han negat. El consistori ha assegurat que si la propera setmana no es lliuren les sis obres restants, tornaran a activar els mecanismes judicials per tal de tornar a imposar multes coercitives. El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Asens, ha qualificat de “burla als veïns” l’intent de frenar el llliurament de les filles.

Més de 350 obres en espera de tornar a Barcelona

Encara queden 358 obres pendents de recuperar —sis s’espera aconseguir-les aviat i quatre més estan en litigi—. Les obres són patrimoni públic des de l’any 2012, quan una sentència del Tribunal Suprem va dictar el lliurament del llegat a la Fundació Muñoz Ramonet. De moment, les peces s’estan traslladant al dipòsit del MNAC, com ja es va fer amb les anteriors obres rebudes, quadres de Goya i El Greco.

La majoria de peces són retaules gòtics o de períodes posteriors. També hi ha peces d’Anglada i Camarasa i peces del segle XX. De les recuperades aquest divendres, totes es troben en bon estat menys una, que està tallada.