Era un dels secrets millors guardats de les festes de Gràcia 2022. El Lleó, la nova figura del bestiari festiu de la Vila de Gràcia, ja ha sortit a ballar per primer cop al carrer. Està inspirada en el lleó de la façana de La Violeta de Gràcia, pesa 35 kg i fa 2,5 metres de llarg. Així s’incorpora al bestiari del barri per iniciativa del Grup l’Àliga de Gràcia.

El Lleó de Gràcia s’ha estrenat el primer dia de festa major amb un ball específic, amb música i coreografia noves inspirades en una marxa mora. La colla ha creat un ball solemne i tranquil que es pot executar amb dos portadors.

Una figura amagada fins a l’últim moment

L’arribada del Lleó de Gràcia s’ha endarrerit a causa de la covid. Tal com marca el protocol i la tradició festiva, la figura s’ha mantingut tapada i amagada de les mirades dels veïns fins al dia de l’estrena. De fet, els membres de la colla han estat els únics en conèixer abans l’aspecte del lleó, tenint en compte que n’han seguit el projecte de creació.

El Lleó se suma a la figura de l’Àliga de Gràcia

El 2018 es va crear la colla l’Àliga de Gràcia, l’entitat va decidir fer créixer el bestiari festiu de Gràcia amb una nova figura per les cercaviles de dia que no fos ni gegant, ni gegantó ni capgròs. Primer van crear l’Àliga del barri i van decidir afegir-se una segona bestia.

El Lleó i l’Àliga són dues figures icòniques amb origen a la festa de Corpus que durant anys eren habituals a Catalunya, però en els darrers temps s’havien anat perdent. Actualment, al territori català hi ha una desena de lleons i el de Gràcia és el número 11.