Corpus Christi que es origen
Foto: Vicente Zambrano

El Corpus Christi (cos de Crist) se celebra aquest dijous, 16 de juny. Tot i no ser festiu, a Barcelona i Catalunya es festeja amb la tradició de L’ou com balla, que consisteix a fer ballar un ou al brollador de les fonts d’esglésies, jardins o patis. Et detallem què és el Corpus Christi i quin és l’origen d’aquesta festivitat.

Corpus Christi, una festivitat medieval

El Corpus Christi és una festa de l’església catòlica de veneració de l’eucaristia. Té un origen medieval i se celebra 60 dies després del diumenge de Resurrecció. O dit d’una altra manera, és el dijous que segueix al novè diumenge després de la primera lluna plena de primavera de l’hemisferi nord.

L’origen del Corpus Christi

La festa es va celebrar per primera vegada a Lieja (Bèlgica) l’any 1208, promoguda per la religiosa Juliana de Cornillon. Un segle més tard, Barcelona i Girona van ser les segons ciutats del món a celebrar el Corpus amb una professó, de la qual se’n tenen notícies des de l’any 1320. Més tard, el 1637 es va afegir a Barcelona la celebració de L’ou com balla.

Foto: Arxiu Històric de Barcelona

La processó de Corpus

Actualment, a Barcelona la processó es continua celebrant i ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la ciutat. De fet, durant segles aquesta cercavila ha estat la veritable festa major de la ciutat i l’origen de molts balls i elements de la imatgeria festiva barcelonina, com els gegants, els capgrossos o el bestiari.

La processó es fa el diumenge següent a la festivitat de Corpus. Aquest any se celebra el 19 de juny i sortirà a les 19.15 h de l’avinguda de la Catedral.

L’ou com balla

A Barcelona, una altra de les celebracions més singulars de la diada de corpus és L’ou com balla, que se celebra des de l’any 1637. Una tradició de la qual encara se’n discuteix l’origen, i que consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen amb motius florals per l’ocasió.

Alguns veuen en L’ou com balla una metàfora sobre el cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. D’altres, en canvi, consideren que és un simple joc d’entreteniment propi de l’edat mitjana. Sigui com sigui, la tradició es manté ben viva a Barcelona, on hi ha una dotzena de punts on es fa ballar l’ou.

Catifes de Flors a la plaça de la Virreina (Foto: Eduard Pedrocchi)

Una altra de les tradicions de Corpus Christi són els catifes de flors que tradicionalment s’elaboren amb pètals de flors, flors senceres i herbes, i s’hi representen motius diversos, lligats a la religió, la primavera, a aspectes locals o amb motius geomètrics.