El ball. Aquest va ser durant més d'un segle el gran protagonista de les tardes i nits de la sala La Paloma. Cent deu anys deprés de l'obertura, surt al mercat 'Tigre, 27', un llibre de fotografies que recullen l'esperit del local. ANTOINE PASSERAT fotògraf "El objetivo de este libro era como si te despiertas por la mañana que recuerdo tienes de tu noche anterior. Y más o menos estas fotos son como flashes. Buscaba un tipo de imagenes mucho más sensroiales, mucho de recordar un gesto, una luz, un color, un momento" Gran part d'aquestes instantànies les protagonitzen els treballadors que donaven indentitat a la sala i que es camuflaven entre l'ambient festiu. El personal va ser important per La Paloma, però també la gent que hi entrava. "Es patrimonio de esta ciudad, patrimonio no solo a nivel histórico sino patrimonio a nivel de los personajes que han tenido aquí, Dalí i Picasso / los jovenes artistas Barceló, Almodóbar, todos han pasado por aquí" Mentre La Paloma enllesteix les obres de rehabilitació per tornar a obrir al públic llibres com 'Tigre, 27' en manté viu l'esperit.

Segons el mateix Antoine Passerat, La Paloma és “el lloc més insòlit, genuí i acollidor que havia conegut fins aleshores”. El local va ser fundat l’any 1903 com una sala de ball, que va anar guanyant popularitat fins a convertir-se en un dels emblemes de la nit barcelonina. L’any 2007, però, les queixes dels veïns i l’incompliment de la normativa de sorolls van fer que l’Ajuntament tanqués la sala.

Les fotografies de ‘Tigre, 27’, titulat així en referència a la localització del local, van acompanyades dels textos de Mercedes March, directora de La Paloma durant més de 30 anys. Segons March, les fotografies d’Antoine Passerat “bateguen traços poètics de tots aquells moments d’intensitat que han constituït el peculiar esperit de La Paloma”.

L’esperit de La Paloma podria tornar a reviure aviat, ja que l’Ajuntament i els propietaris del local van arribar a un acord el març passat per tornar a obrir la sala. El districte de Ciutat Vella els va atorgar la llicència d’obres, i la propietat va iniciar les reformes del local per adequar-lo a la normativa.