Josep Manyanet va néixer a Tremp el 1833 però va viure a Sant Andreu bona part de la seva vida. El 1964 va fundar la congregació del Fills de la Sagrada Família i, 10 anys més tard, la branca femenina sota el nom Missioneres de Natzaret. El 1877 va inaugurar l'escola Jesús, Maria i Josep. Els primers alumnes van ocupar les aules d'aquesta masia coneguda com a Torre Llobeta. JOAN PALLARÈS, historiador "Va ser una persona molt oberta i amb una mentalitat molt oberta. Ell considerava que la formació era bàsica per desenvolupar l'individu." Durant 30 anys, el pare Manyanet es va centrar en l'educació dels infants de classe obrera. Va morir a Sant Andreu el 1901 i les seves despulles són sota l'altar major de l'església de l'escola andreuenca que ell va fundar. Aquesta i altres curiositats sobre la figura d'aquest religiós i educador es poden descobrir en aquest memorial. JOAN PALLARÈS, historiador "Podem sobretot desgranar la seva vida i anar destriant la seva infantesa, ell com a sacerdot, ell com a fundador, ell com a apòstol, ell com a gran divulgador, ell com a docent i al final després la seva mort i la seva canonització." El memorial del pare Manyanet es va inaugurar el 2004 però, fins ara, no s'havia obert al públic. JOAN PALLARÈS, historiador "És una llàstima que quan li dius a la gent: 'coneixes el memorial del Manyanet?' s'arronsen d'espatlles. Però si podem dir que és l'únic museu que tenim a Sant Andreu! I és una llàstima i em dol que els andreuencs i les andreuenques no coneguin l'obra i tot el que ell va fer aquí." L'historiador Joan Pallarès ja hi ha posat remei. Un diumenge al mes farà una visita guiada per aquest petit museu farcit d'història andreuenca.

El museu s’obre coincidint amb el 150è aniversari de la fundació dels Fills de la Sagrada Família, i un historiador del barri hi realitzarà visites guiades un diumenge al mes.

Es tracta d’un petit museu dedicat a la vida i l’obra de Josep Manyanet, nascut a Tremp l’any 1833 però instal·lat a Sant Andreu durant la major part de la seva vida. Josep Manyanet, a més de fundar les congregacions dels Fills de la Sagrada Família i les Missioneres de Natzaret, a Sant Andreu va fundar l’Escola Jesús, Maria i Josep.