El Born Centre Cultural s'ha convertit en un fenomen que atreu tant el turisme com el públic local. ASSUMPTA SOLER "Des de que el van inaugurar al setembre ens feia il·lusió venir i coneixe'l i ens ha agradat moltíssim." MARIA DOLORS VALLS "Ho haviem vist alguna vegada per la televisió, en algun programa que en parlavem i ens ha semblat molt interessant." N'hi ha que fins i tot repeteixen la visita. FRANCESC XAVIER MENÉNDEZ, arqueòleg i museòleg "Em sembla que avui serà la cinquena vegada que vinc. És una gran conquesta per a la ciutat de Barcelona tenir aquest jaciment per poder-lo visitar." Des de la inauguració, aquesta setmana en farà tres mesos, més de 550 mil persones han passejat per aquest centre cultural. La mitjana diària és d'unes 7.300 persones, tot i que, els diumenges, dia de màxima afluència, s'ha arribat a les 8.500. Unes xifres que situen el Born com un dels equipaments culturals més concorreguts de la ciutat. Per exemple, el Museu Picasso, que és un dels més visitats de Barcelona, registra en un any un milió de visites. Les claus que expliquen l'allau de visitants a aquest nou equipament són diverses. D'una banda l'expectació per veure el nou espai després de molts anys tancat, també la situació estratègica, al cor de Ciutat Vella i al centre de la ciutat. Un altre motiiu, el moment clau de la reobertura, que s'ha fet coincidint amb el tricentenari de 1714. "Un altre dels factors que ha contribuït de manera decisiva a l'èxit d'aquest equipament és el fet de que l'accés a aquestes passarel·les sigui lliure i per tant l'entrada gratuïta. Només s'ha de pagar per veure les dues sales d'exposicions i per fer la visita guiada al jaciment." L'afluència de persones al centre cultural també està beneficiant els comerços de l'entorn més immediat, sobretot els locals amb oferta gastronòmica.

Del mig milió de visitants que ja ha rebut El Born Centre Cultural, més de 200.000 hi van passar durant els primers 15 dies, en què l’entrada a les exposicions també era gratuïta. Els primers 10.000 s’hi van acostar ja el primer dia. Si el ritme d’afluència de visitants es manté, El Born Centre Cultural podria superar en un any els dos milions de visitants, el doble que el Museu Picasso, situat al mateix barri. S’ha de tenir en compte que el Picasso és de pagament, mentre que l’accés general a El Born Centre Cultural és gratuït.

Les claus de l’èxit del Born Centre Cultural són diverses. La primera, l’expectació que s’ha creat entre els mateixos barcelonins per veure aquest nou espai després de molts anys tancat. Després, el moment en què s’ha obert, coincidint amb el tricentenari de 1714. A més a més, bona part dels actes de commemoració del setge de Barcelona s’han fet al mateix centre cultural.

La situació estratègica de l’espai, en ple centre de la ciutat, és un altre dels motius. El fet que l’accés al centre sigui lliure també ha estat clau per dinamitzar l’espai. Només s’ha de pagar per veure les dues exposicions i per fer la visita guiada que permet trepitjar els carrers de la Barcelona de 1714. Amb 8.300 metres quadrats, es tracta d’un dels jaciments arqueològics més grans que es pot visitar arreu d’Europa.

L’afluència de gent al voltant del Born també està beneficiant els comerciants de la zona. L’èxit s’ha contagiat als bars i botigues de l’entorn, tot i que els que en queden més allunyats no n’estan del tot satisfets i també lamenten que molts barcelonins hagin perdut el costum de passejar pel Born després de tants anys d’obres.

Els que també se’n queixen són alguns veïns de la zona. Dels seus balcons pengen pancartes crítiques amb la reforma urbanística que s’ha fet al voltant del Born. Diuen que han perdut places d’aparcament i, sobretot, denuncien que la multiplicació del nombre de terrasses i locals d’oci nocturn hi ha fet incrementar el nivell de soroll.