(ACN/Redacció) El Sónar va presentar aquest dissabte la peça multimèdia i interactiva ‘Analema’, que es podrà veure fins al 29 de desembre a la plaça de la Universitat en el marc del Barcelona Festival de Nadal. Desenvolupada per l’estudi barceloní Glassworks, la instal·lació està inspirada en el solstici d’hivern. L’obra de gran format registra els moviments de les persones que hi passegen durant el dia, els transforma en dades i els tradueix en un gran espectacle nocturn de llum i so que es pot veure des de diferents punts.

Espectacle inspirat en el solstici d’hivern

El Sónar convida la ciutadania a explorar el recorregut anual del Sol i a celebrar el solstici d’hivern a través de la instal·lació audiovisual interactiva. De fet, Antònia Folguera, comissària del Sónar+D, explica què és un analema: “Si nosaltres cada dia a la mateixa hora i al mateix lloc prenguéssim nota de la posició del Sol, això descriuria com una corba. Llavors, aquesta peça s’inspira en aquesta corba del Sol i és una exploració de la llum“. A més, l’espectador és el centre d’aquest exercici, ja que a través d’uns sensors, la instal·lació capta els moviments de la gent que s’hi apropa i els converteix en llum i so.

Concretament, la instal·lació és un enorme cilindre lluminós que ofereix una coreografia final i emet una gran torre de llum vertical cap al cel de Barcelona. “Qui passi per davant, podrà il·luminar l’’skyline’ de Barcelona amb la seva pròpia presència en acostar-se a la instal·lació”, han subratllat en un comunicat.  

Dubtes sobre el funcionament

La peça lumínica desperta l’interès de la gent, que s’hi apropa per mirar les llums, però també per provar d’interactuar amb la instal·lació. Això, però, ha fet que sorgeixin els dubtes: “Sembla una instal·lació força interessant i innovadora, tot i que a vegades no acaba de fer el que voldries quan et col·loques davant dels sensors”, destaca un dels espectadors. De fet, aquesta és una opinió que es repeteix: “He volgut provar què feia [la instal·lació] quan jo em movia, però no feia res“, diu una altra assistent. Tot i això, l’espectacle de llums i so sí que ha agradat.

Gran pantalla LED de 6 m de diàmetre

La instal·lació disposa d’una pantalla LED circular de 6 m de diàmetre i 3 m d’alt i un sistema de so generatiu que reacciona en funció de la posició de l’usuari i reprodueix l’espai sonor creat pel duet musical. Està dividit en 12 seccions a mode de prismes que, en ser travessats per la llum, revelen una àmplia amalgama de colors.

Pel que fa a la música, s’ofereixen 12 composicions en 12 tonalitats creades per Tarta Relena que es canten en diferents llengües. El duet ha estat acompanyat per quatre cantants més. Cada prisma ha tingut una tonalitat assignada que, en activar-se, presenta un context sonor en el qual es dibuixen melodies i coreografies de llum. A partir de l’experimentació amb l’espai i la distància, apareixen les possibles combinacions de llum i so, a mode de celebració de l’arribada del solstici d’hivern.

Què vols saber del Nadal 2023?