(ACN) El Gran Teatre del Liceu ha acollit aquest dimarts un sentit acte en record del poeta Joan Margarit, mort al febrer als 82 anys. Per recordar “l’amic” a qui aquesta temporada havien convidat a ser el poeta resident, la institució ha organitzat un esdeveniment especial que ha alternat la lectura de la seva poesia amb la música. La periodista Esther Vera ha estat la mestra de cerimònies d’una vetllada a la qual s’han apuntat amics del poeta com Joan Manuel Serrat, Josep Cuní, Paco Ibáñez i Marcel Riera, entre altres.

Josep Pons ha conduït l’Orquestra Simfònica i hi ha hagut actuacions dels pianistes Albert Guinovart i Xavier Algans i el saxofonista i fill del poeta, Carles Margarit. A la platea del Liceu unes 600 persones convidades han gaudit de l’homenatge a Margarit, un acte auster emmarcat a l’escenari per una gran fotografia de l’escriptor escrivint a la seva butaca i la inscripció ‘En record de Joan Margarit’.

Entre amics i familiars

Entre els assistents, familiars, molts amics i professionals del món editorial, com l’escriptor Sergio Vila-SanJuán, i de la cultura en general, com l’actor i director Josep Maria Pou, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, i el músic i president de l’Acadèmia Catalana de la Música, Gerard Quintana. En la parcel·la institucional, hi han assistit la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

El director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, ha donat la benvinguda a un acte senzill, tot recordant la relació de Margarit amb el teatre de la Rambla, que s’havia intensificat darrerament a propòsit de la invitació perquè fos el poeta convidat de la temporada, un càrrec que va poder exercir només parcialment, degut primer a la pandèmia i en última instància a l’evolució de la seva malaltia.

La periodista i directora del diari ‘Ara’, Esther Vera, ha conduït una conversa amb el poeta Luis García Montero i Jordi Gràcia, tots dos amics de Margarit, sobre la seva figura i obra, amb incisos en la seva obra pòstuma, ‘Animal de bosc’, que s’ha presentat aquesta tarda al mateix teatre de la Rambla.

Al respecte, i com ja havia assenyalat prèviament a la premsa, Jordi Gràcia ha tornat a subratllar que l’obra és remarcable perquè si bé hi són presents “el murmuri de la mort” i la consciència d’un final que li era proper, no és “en absolut melodramàtic, ni ploraner”.

L’escriptor també ha apuntat que no creu que el Premi Cervantes 2019 escrigués el llibre amb voluntat “d’epíleg”, si bé hi apareixen “tots els temes” de la seva trajectòria poètica (la carència, el dolor, les absències, el neguit amb un mateix), però sí amb la consciència que s’apropava al final de la vida.

Beethoven, Gershwin i Barber

La música, amb l’Orquestra del Liceu i Albert Guinovart al piano, ha estat protagonitzada pel segon moviment del ‘Concert número 5’ de Beethoven, primer, i amb una interpretació del clàssic de George Gershwin ‘Summertime’, al qual s’han afegit el pianista Xavier Algans i el fill del poeta, Carles Margarit, al saxo, en un dels moments més emotius de la vetllada rubricat amb un llarg aplaudiment per als músics.

A més, una sèrie d’amics de Margarit han llegit poemes d’‘Animal de bosc’, mentre de fons sonava l”Adagio per a cordes’ de Samuel Barber. Ha obert foc Joan Manuel Serrat amb ‘Oreu’ i l’han succeït Pere Rovira, Josep Cuní, Lola Josa, Josep Lluch, Josep Maria Rodríguez, Marcel Riera, Irene Sáez i Paco Ibáñez. El cantautor ha recitat en català el poema ‘La muntanya més alta’, i amb la seva lectura i un llarg i sentit aplaudiment a tots els participants ha culminat l’esdeveniment, que també s’ha pogut seguir en directe a través del web del Liceu.