El poeta Joan Margarit ha mort avui, als 82 anys. Arquitecte i catedràtic jubilat de càlcul d’estructures de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, va dedicar la seva vida a l’escriptura. Les primeres obres van ser en castellà, però a partir dels anys 80 va passar a utilitzar la llengua catalana. Ell mateix es definia com un poeta bilingüe.

La poesia és una eina per al consol en els grans moments de pèrdua i de penes de la vida.

Joan Margarit

Poeta referent de la literatura catalana

Nascut a Sanaüja el 1938, Joan Margarit ha estat un dels poetes més reconeguts de Catalunya, i una referència de la literatura catalana contemporània. Les seves obres, poemaris i obres d’assaig, s’han traduït a diverses llengües. El juny del 2008 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva obra ‘Casa de Misericòrdia’, i l’octubre del mateix any, per aquest mateix poemari, amb el Premi Nacional de Poesia atorgat pel Ministeri de Cultura del govern d’Espanya. L’any 2015 va rebre el Premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana en reconeixement a la trajectòria i, al 2019, se li va atorgar el Premi Cervantes per ‘Per tenir casa cal guanyar la guerra’.

Pregoner a la ciutat de Barcelona

L’any 2010 Margarit va reivindicar prosa i poesia al pregó de les Festes de la Mercè. Després de recitar alguns versos, va destacar el poder alliberador de la poesia i va associar les llibreries amb el concepte de llibertat. Al discurs va recordar que ell era un poeta bilingüe no pas per voluntat pròpia, sinó perquè, quan era un nen, el català estava prohibit i després la seva família va emigrar a Tenerife. 

Dol a les xarxes

La mort del poeta ha desencadenat una allau de mostres de condol a les xarxes socials. Twitter s’ha omplert de missatges de comiat i lament escrites per una llarga llista de personalitats de la cultura, la política, institucions i entitats. A les publicacions de l’alcaldessa Ada Colau, Jordi Cuixart o el president del Govern Pedro Sánchez, s’hi han sumat també les mostres de condol d’institucions com el Gran Teatre del Liceu.