L’edició del 2019 tanca amb dues notícies que han sacsejat les festes de Gràcia. D’una banda, l’incendi als guarniments del carrer de la Llibertat i, de l’altra, la violació d’una noia quan tornava a casa. La Fundació de la Festa Major de Gràcia i l’Ajuntament lamenten els fets, però asseguren que es tracta de casos aïllats que van tenir lloc fora de l’horari d’activitats. De totes maneres, Carla Carbonell, la presidenta de l’entitat, afirma: “Qualsevol d’aquestes accions enterboleix, no només la nostra festa, sinó la pau de la nostra ciutadania”.
El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, també s’ha referit a l’agressió sexual. Ha recordat que cada any es reforça la presència de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra i ha posat en relleu la voluntat de continuar denunciant aquestes situacions.
Les festes diuen “Només sí és sí”
Per tercer any consecutiu s’ha tornat a instal·lar un punt lila antimasclista a la plaça de la Revolució. Es tracta d’un estand amb informació destinat a sensibilitzar, informar i atendre casos d’assetjaments o agressions masclistes i LGTBI-fòbiques.
A més, hi havia informadores que recorrien els espais amb activitats per oferir més informació. En total, durant els set dies de festa s’han fet 2.536 accions, 21 assessoraments i 22 intervencions.
Pel que fa a l’operatiu de seguretat, l’Ajuntament destaca que hi ha hagut un descens dels venedors ambulants, tot i que s’han intervingut 7.705 llaunes de cervesa.
La inclusió, un dels pilars de les festes de Gràcia
Un dels objectius d’aquesta edició de les festes de Gràcia ha estat donar més visibilitat a les persones amb discapacitat i fer una festa més inclusiva. De fet, el pregó d’aquest any el van protagonitzar quatre jugadores de bàsquet del barri amb discapacitat intel·lectual.
Molts carrers han incorporat activitats dirigides a la inclusió. Per exemple, el carrer de Verdi ha incorporat la llengua de signes per explicar la història dels seus guarniments. També hi ha comissions que han comptat amb la col·laboració d’entitats de persones amb discapacitat. Una de les activitats que ha tingut més bona acollida és una visita feta per persones amb trastorns mentals. A més, per primera vegada, s’ha entregat el premi al carrer guarnit “Més accessible”, que va guanyar la Travessia de Sant Antoni.
La Fundació de la Festa Major també ha posat en relleu que cada vegada són unes festes més familiars i amb més activitats de dia. L’afluència més gran de gent té lloc entre les 18 h i les 21 h. També ressalten l’èxit de les activitats de cultura popular com la cercavila, que van veure prop de 9.000 persones.
Una festa sostenible
Les festes de Gràcia també aposten per la sostenibilitat. Per segon any, han posat en circulació 200.000 gots reutilitzables, Són 70.000 més que l’any passat, de manera que han estalviat 800.000 gots d’un sol ús.
També s’ha intensificat el servei diari de neteja per tal d’aconseguir que els carrers estiguin nets a les 11 h del matí. En total, s’han recollit 57,2 tones de residus. A més, per primera vegada, es farà una prova pilot per fer una recollida selectiva dels guarniments.
24 carrers i places es vesteixen de gala
La Fundació Festa Major de Gràcia ha ressaltat els valors de les festes. Assegura que ajuda a cohesionar el territori i ha ressaltat la feina de les comissions de festa dels carrers i places que hi participen. Ha insistit que els guarniments són el resultat de mesos de feina, segons dades de l’entitat, cada comissió hi dedica més d’11.000 hores cada any.
Aquest any han participa en la Festa Major 24 carrers i places, tres més que l’any passat. El guanyador del Concurs de Guarniments ha estat el carrer del Progrés.