Passar una nit a l’antic Mercat de l’Abaceria per fotografiar-lo a les fosques. Era la idea inicial del fotògraf Jaume Cosialls quan es va proposar immortalitzar els darrers dies de vida al mercat de la travessera de Gràcia. Finalment hi va anar a diverses hores del dia però hi ha algunes de les 35 fotografies que transmeten la soledat, la foscor i la vellesa d’un final anunciat.

La mostra s’anomena “Estructures i ànimes”

“Vaig començar a fer el que eren les estructures”, explica Cosialls. Amb la seva càmera es va centrar en la coberta del mercat des de dins. “Després vaig veure la gent que anava passat i aquí vaig trobar el fil de les ànimes, que va ser el títol de l’exposició. Les ànimes són la gent que anava passant i estava difuminant i després els paradistes, que aquests estaven des de sempre”, afegeix.

Un mercat que es farà de dalt a baix

L’equipament gracienc, que és originari del 1892, demana a crits una reforma. El projecte va amb retard a causa de la complexitat que suposa la retirada de l’amiant i les garanties que demanen els veïns de la zona. Per poder fer-lo nou de dalt a baix, des del juliol del 2018, els paradistes es troben a la carpa provisional ubicada al passeig de Sant Joan, 181. Un emplaçament que els anima més la caixa respecte a l’altra ubicació. “Són els mateixos, però jo els veig més contents. Allà era una cosa que s’anava deteriorant, anaven aguantant. Les obres a vegades van lentes i no saben si seran tres o quatre anys. Tenim la Sagrada Família, ara tindrem l’Abaceria”, bromeja Jaume Cosialls.

L’exposició es troba a la sala polivalent

Si voleu observar les 35 fotografies en blanc i negre dels darrers dies del Mercat de l’Abaceria, al carrer de la travessera les trobareu a la sala polivalent del mercat, ubicada a la planta superior, en l’horari d’obertura. La mostra “Estructures i ànimes” es pot visitar fins al 30 d’octubre i segurament es posposarà. La següent exposició serà dels rètols originals de les parades que s’han conservat.