Coincidint amb l’aniversari del referèndum de l’1 d’octubre, el Museu d’Història de Catalunya exposa des d’aquest dimarts i durant una setmana una dotzena d’objectes relacionats amb l’1-O cedits pels ciutadans.

L’1-O entra al museu

Encapçala la mostra una urna de l’1-O, encara amb algunes paperetes dins, que va utilitzar-se a l’Escola Ramon Llull. Quan la policia va entrar al col·legi electoral, es va poder salvar abans de ser requisada. Segons la directora del Museu d’Història de Catalunya, Margarida Sala, “tant si estem a favor com si estem en contra del referèndum, serà una cosa que quedarà en la història d’aquest país. Per tant, és bo que es conservi aquest material”. Ara mateix l’exposició és força discreta, però el museu fa una crida als ciutadans perquè cedeixin més objectes del referèndum per poder ampliar el fons, preservar-los i mostrar-los en condicions.

Urna 1-O al Museu d'Història

La cara del “no”

A la mostra només es pot veure un objecte en contra del referèndum de l’1 d’octubre: un cartell que van confeccionar el Fòrum de les Esquerres No Nacionalistes i en el qual hi ha la proclama “¡No votar!“. També s’hi pot veure un dibuix en què apareixen Oriol Junqueras, Artur Mas, Jordi Pujol, Carles Puigdemont i Anna Gabriel acompanyats del text (en castellà): “Si vas a votar, encara que votis ‘no’, guanyen ells“. Des del museu asseguren que havien demanat a diferents associacions contràries a l’1-O que aportessin material, però que s’hi han negat.