Els Esquerdats, la colla castellera de l’Esquerra de l’Eixample, faran a la plaça de Sant Jaume la Mercè 2022, la primera que fan en aquest punt de Barcelona des del seu naixement. És la colla més jove de la ciutat, fundada el 2018, i aquest és un repte que s’han pres amb molta il·lusió. En els últims assajos hi han vist moltes cares noves i ja tenen un gruix d’un centenar de persones. La particularitat d’aquesta colla també és el seu lloc d’assaig, al pati i al panòptic de l’antiga presó Model.

La colla fa una crida per aconseguir nous castellers

Es van donar a conèixer per primer cop el setembre del 2019. Per poder créixer, aquests últims mesos han fet una crida i la gent hi ha tingut una bona resposta. Han passat dels 68 o 80 a gairebé el centenar de l’últim assaig, això els permet proposar nous reptes.

La sotscap de colla, Esther Motjer, explica que, des que es van estrenar el 2019 per la diada de Santa Eulàlia, el seu màxim ha estat carregar una torre de sis i descarregar el tres de sis, el tres de sis amb agulla i el quatre de sis, però aquesta Mercè 2022 els agradaria estrenar un castell nou a plaça, el 4 de 6 amb l’agulla.

Aquesta Mercè ens agradaria poder estrenar un castell nou a plaça, el quatre de sis amb l’agulla ”
Esther Motjer, sotscap de colla
Assaig previ a la Mercè 2022 a Barcelona

L’antiga presó Model com a escenari dels assajos

L’estructura de la Model és l’escenari perfecte per aixecar els castells. Els Esquerdats ja fa uns mesos que utilitzen algunes de les instal·lacions per assajar-hi, principalment el pati d’accés i el panòptic, l’espai on conflueixen totes les galeries, ja que tenen una alçària idònia.

El panòptic és un dels espais més emblemàtics de l’antiga presó Model

El districte va decidir que les entitats del barri han de començar a fer ús provisional de les instal·lacions de la Model mentre no arriben les actuacions definitives que han transformar aquest espai en una illa d’equipaments els propers anys.