Aviat farà un any que les colles castelleres han hagut d’aturar els assajos i les diades per la pandèmia de coronavirus. Durant aquest temps, han traslladat l’activitat social a les xarxes. Però, quin balanç fan els castellers d’aquesta aturada? Com albiren la tornada a les places? L’Observatori de l’Afectació de la Covid-19 a les colles castelleres de Barcelona, impulsat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) i la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona (CCCCB) i amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), ha enquestat membres de les vuit colles de la ciutat per donar resposta a aquestes preguntes.

Preocupació per l’efecte de l’aturada

El 74,8 % dels castellers enquestats estan d’acord o molt d’acord amb l’afirmació “l’aturada per la pandèmia perjudicarà molt la meva colla”. Un 20,9 % no es va mostrar ni a favor ni en contra d’aquesta frase i només el 5,3 % no hi va estar d’acord. A més, una àmplia majoria (69 %) dona per fet que l’aturada s’allargarà més enllà del 2021. Només un 11 % es mostra optimista respecte a una tornada dels castells aquest mateix any.

Les activitats socials que han organitzat les colles castelleres els darrers mesos han tingut bona acollida entre els membres. El 69,8 % dels enquestats valoren positivament les iniciatives per mantenir el pols de les colles tot i l’aturada. De fet, un 53,5 % reconeix haver-se sentit vinculat al món casteller tot i haver-se suspès els assajos i les diades.

Nou de cada 10 castellers tornaran a la colla quan sigui segur fer-ho

Tot i la preocupació per l’efecte que pugui tenir l’aturada castellera, el 89,8 % dels castellers enquestats afirmen que tornaran a la colla quan les mesures sanitàries ho permetin. D’aquests, un 49,5 % preveu que mantindrà el nivell de compromís que tenia fins ara amb la colla. Un 23,2 % assegura que hi tornarà amb més implicació, mentre que un 17,1 % diu que hi tornarà amb un compromís inferior. Només un 10,2 % deixa la porta oberta a no tornar a fer castells.

Com han de tornar els castells?

Des de l’inici de la pandèmia, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) sostè que mentre es recomani la distància social per evitar contagis, els castellers no podran reprendre l’activitat. El president de la CCCC, Sergi Font, ha afegit recentment que la tornada “haurà de ser gradual”, però considera fonamental que els locals de les colles tornin a ser “espais oberts per a tothom”.

La majoria dels castellers enquestats pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells comparteixen aquest posicionament. El 57,2 % descarten l’opció de fer assajos en grups reduïts i tancats durant mesos i el 76,2 % rebutja donar prioritat a castellers de certes posicions, com els membres del tronc.