(ACN) El sector del llibre ha tancat el primer any de pandèmia amb més lectors, però amb una caiguda de les vendes a Catalunya al voltant del 20 %. El motiu principal va ser l‘anul·lació del Sant Jordi presencial, segons el Gremi de Llibreters. El 23 d’abril representa un volum important de vendes per al sector. Tot i això, aquesta radiografia té millors notícies a la resta de l’estat, on la facturació haurà crescut al voltant de l’1 %, segons ha explicat el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis.

Augmenten els lectors de les plataformes en línia

Entre els efectes positius de la pandèmia hi ha un increment en l’índex de lectors, així com l’augment de les vendes en les plataformes en línia, amb creixements del 500 %. El responsable de continguts de la xarxa de llibreries independents Libelista, Gerard Almirall, explica que al febrer de l’any passat estaven venent un centenar de llibres al mes i ara, han passat a uns 550 mensuals. A més, la seva pàgina ha crescut un 140 %, i ha assolit 250.000 usuaris l’any.

Les llibreries de proximitat també han registrat increments de vendes del 80 %. Afirmen que el confinament municipal ha permès que els veïns busquessin continguts per llegir a les seves poblacions i barris, afavorint el comerç proper.

Més pirateria als grups de WhatsApp

El contrapunt a l’increment dels lectors és que durant el confinament la pirateria ha crescut i ho ha fet de forma bastant destacada a través dels grups de WhatsApp, així com Telegram i Facebook, en què els usuaris comparteixen arxius. “Es reparteixen gran quantitat de llibres d’una manera molt preocupant”, ha dit Tixis. Aquest fenomen ja es registrava a finals del 2019, però no amb tanta intensitat. Ara per ara, el que el sector deixa d’ingressar per la pirateria està al voltant de 200 milions d’euros, tot i que la que es produeix per WhatsApp no està quantificada.