Quan la temporada castellera a la ciutat va començar amb la Diada de Santa Eulàlia, ningú podia imaginar que un mes després s’hauria de suspendre l’activitat castellera per la crisi del coronavirus. Des de l’11 de març, s’han anul·lat una desena de diades castelleres a la ciutat i no hi ha data per reprendre una activitat en què el contacte i la proximitat són inevitables.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ja està treballant en un protocol però, segons el vicepresident, Sergi Font, “mentre es mantingui la distància social, el món casteller no podrà assajar”. Això sí, Font recomana als castellers “mantenir el to físic”. El vicepresident de la CCCC preveu que l’aturada afectarà el nivell casteller però assegura que no és prioritari, “ens preocupa més tornar a plaça i si és amb castells de set també ho celebrarem”.

Activitat castellera aturada, activitat social ben viva

Les vuit colles de la ciutat coincideixen en la necessitat de mantenir les activitats socials perquè els castellers “no es desenganxin” de la colla sense assajos ni diades en l’agenda. Els jocs de preguntes, les gimcanes per a la canalla i els reptes a través de les xarxes socials són les propostes estrella.

Els Castellers de Barcelona van organitzar un torneig intercasteller del popular joc de taula Catan. Hi van participar membres de 30 colles i el primer premi va ser per al representant dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Més en l’àmbit intern, l’equip de la tècnica de pinyes prepara vídeos per explicar les diverses posicions dins de la pinya per aprofitar el confinament per fer formació.

Els Castellers de Sants haurien d’estar preparant aquests dies les diades de l’aniversari de la colla. Enguany no hi veurem un dels moments més esperats per a les borinotes, el castell de dones que alcen en la diada de vigílies, el dissabte. Per fer, igualment, una mica especial la jornada, han reptat els membres de la colla a fer una cançó conjunta a través de les xarxes socials. Pol Batlló, cap de colla dels Castellers de Sants, reconeix que es plantejaven una temporada 2020 “ambiciosa” després de la feina de renovació de peces que van fer durant el 2019, però que l’aturada els obligarà a replantejar els objectius.

Als Castellers de la Vila de Gràcia, de seguida es va formar una comissió per al confinament, que s’encarrega de pensar i organitzar activitats com un torneig de Clash Royale o receptes a través de les xarxes socials. A més, els membres de la junta van fer una formació en línia organitzada per la Torre Jussana centrada en entitats i coronavirus.

Tot i que els Castellers del Poble Sec no poden assajar, a Can Bandarra hi ha molta activitat aquests dies. D’una banda, han cedit part del local perquè Sanitaris per la República hi pugui tenir un centre logístic des d’on reparteix material sanitari. A més, cada divendres hi organitzen una recollida solidària de material per a entitats del barri. Ja han alçat un pilar de bolquers i l’objectiu d’aquesta setmana és donar material escolar. Per organitzar la recollida amb totes les garanties sanitàries, els castellers han hagut de preparar un protocol específic, que determina, per exemple, que només poden estar dins del local els voluntaris que recullen, desinfecten i organitzen les donacions.

Els Castellers de la Sagrada Família organitzen un joc de preguntes en línia cada dia que tenien diada. La primera edició la van fer coincidint amb la Diada del Safareig, que s’havia de celebrar el 22 de març. La tècnica també ha donat directrius als castellers per mantenir-se en forma durant els dies de confinament.

El confinament ha deixat enlaire la temporada del desè aniversari de la Jove de Barcelona. Tot i això, a través d’Instagram, els de la camisa grana han fet un àlbum col·laboratiu per compartir records d’aquesta primera dècada d’història. En l’àmbit tècnic, aquesta setmana començaran una ronda de trobades virtuals amb els castellers de cada posició.

Els Castellers de Sarrià s’han proposat no perdre la forma física i, sota el nom de SarriFIT proposen diverses activitats esportives ludificades. A banda, els empetxinats segueixen treballant per tenir un local d’assaig nou, un espai que pugui acollir diverses entitats de cultura popular i lleure de Sarrià. De moment, han obert un local social virtual on recullen totes les activitats de dinamització que estan organitzant aquests dies.

La camisa lila de la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample només ha vist plaça en una ocasió, per la Diada de Santa Eulàlia. Els esquerdats havien de celebrar el bateig el 23 de maig però el confinament ha obligat a suspendre la diada. La presidenta de la colla, Eli Jufresa, reconeix que quan puguin reprendre l’activitat castellera “potser ens tornem a trobar en el punt de partida”. Tot i això, afegeix que no els fa por tornar a aprendre i tornar a ensenyar els castellers.