L’escriptor Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943) ha rebut el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2020 en una cerimònia a porta tancada a El Born Centre de Cultura i Memòria. L’acte s’emmarca en el Festival de Novel·la Històrica (9-14 de novembre), que enguany adopta un format 100 % digital per escapolir-se de la pandèmia.

El jurat va decidir el mes de març atorgar el premi a Mendoza per la seva vinculació amb la ciutat. L’autor de ‘La verdad sobre el caso Savolta’, ‘La ciudad de los prodigios’, ‘El misterio de la cripta embrujada’ o ‘Sin noticias de Gurb’ ha afirmat que no ha pretès mai il·lustrar la història (com va fer Pérez Galdós als ‘Episodios nacionales’), sinó narrar la història de Barcelona a través de la vida de personatges de ficció. Mendoza ha fet esment al procés de recerca, del qual ha gaudit al llarg dels anys en biblioteques, hemeroteques i arxius fotogràfics, en sessions que ha qualificat de “celestials”.

Barcelona en les novel·les

Mendoza guanya el premi en una edició del certamen que du per títol Barcelona la història. Segons el seu comissari, Fèlix Riera, les xerrades amb escriptors organitzades (que s’hauran de seguir en línia) volen mostrar les ciutats invisibles que amaga Barcelona. “Una Barcelona d’històries, gestes, civilitzacions i revolucions que les han fet caure”, ha explicat Riera abans que Mendoza recollís el premi.

Entre les xerrades destaca la de l’historiador Borja de Riquer sobre el seu llinatge, ‘Quinze (ara 16) generacions d’un família catalana’; el diàleg sobre la Barcelona del segle XVIII amb els escriptors Jaume Cabré i Vicenç Villatoro, o ‘Barcelona dels anys vint als seixanta’, amb Sergio Vila-Sanjuán , Sergi Dòria, Andreu Claret i Lluís Permanyer. Les habituals rutes literàries pels carrers de Barcelona queden substituïdes per un “podcast” que ha elaborat el periodista i escriptor Martí Gironell.